Нова дума

Пъстрият нов Европейски парламент

29 май 2014

Според Лисабонския договор гражданите от 28-те страни на ЕС избраха в новия Европейски парламент 751 депутати вместо предишните 766. Местата се разпределят по следния начин: Европейска народна партия, демократи и християни (ЕНП) – 213 депутати (преди бяха 275); Прогресивен алианс на социалисти и демократи (ПЕС) – 190 места (бяха 195); Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) – 64 депутати (имаха 85 места); Зелени, Алианс свободна Европа – 53 места (преди – 58); Европейски консерватори и реформисти – 46 депутати (имаха 56); Обединена европейска левица / Зелена северна левица – 42 места (имаха 35 депутати); Европа на свободата и демокрацията – 38 депутата (преди – 33); Независими – 41 депутати (имаха 29 места); Други – 64 депутати (в стария парламент нямаше такава категория).

Цифрите сочат сериозно намаляване броя на представителите на Европейската народна партия. Социалистите почти запазиха своите позиции, но не успяха да се наложат като първа сила. Показателно е рязкото увеличаване на депутатите от популистките и евроскептичните формации. Те станаха първи политически сили на изборите във Франция (Националният фронт на Марин Льо Пен, който настоява за излизане на страната от зоната на еврото и от Шенген) и във Великобритания (Партията на независимостта на Найджъл Фараж, която се бори за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз). Успех, макар по-скромен, имат и техните съмишленици в Дания, Холандия и Германия.

Очевидно е, че консерваторът Жан-Клод Юнкер и социалдемократът Мартин Шулц, стремящи се да оглавят Европейската комисия, ще се нуждаят от съюзници, за постигне на необходимото мнозинство, което би им позволило да заемат лидерството на “европейското правителство”. И двамата са обиграни в трудни преговори политици, но не забравят, че в днешната “германска Европа” последната дума има Берлин. Засега Юнкер е изборът на г-жа Меркел. Но… Именно в немския печат се появиха първите подхвърляния, подети и от медии на други страни, за прилагането на “германския правителствен модел” на европейската сцена: голяма коалиция между ЕНП и ПЕС, която би възпряла популистките екстремистки амбиции от дясно и от ляво за миниране на Европарламента отвътре, а оттам – и на цялата същност на Европейския съюз.

Първото заседание на новия парламент ще се състои на 1 юли. Тогава би следвало да се чуят някакви “намеци” за предстоящите пазарлъци.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: