Нова дума

По френските пътища задължително е да имате мобилен дрегер

По френските пътища задължително е да имате мобилен дрегер

8 март 2012

На 1 март френското правителство прие решение, с което задължава всеки шофьор, използващ пътищата й, да има в автомобила си мобилен дрегер, с който да може сам да установи дали не е прекалил с пиенето.

Президентът Никола Саркози обяви национална кампания за безопасност на движението. Тя предвижда изискването за персоналните тестери за алкохол да влезе в сила от 1 юли. По официални данни 31% от смъртните случаи при катастрофи във Франция са причинени от употреба на алкохол. Саркози смята, че задължителното въвеждане на мобилния тестер ще спаси живота на 1000 души годишно.

През първите три месеца след влизането в сила на новото правило шофьорите, които нямат собствен дрегер под ръка, ще бъдат само предупреждавани, а от ноември полицията ще ги глобява с 11 евро. Изискването ще важи и за чуждестранните граждани, използващи френските пътища - както за професионалните, така и за любителите шофьори. Електронният магазин “Амазон” продава мобилни алкохолни тестери на цени от 3 до 60 евро.

Потребителските организации смятат, че мярката е излишна и няма да доведе до търсения резултат. Алкохолните тестери са все още твърде неточни и, за разлика от използваните от полицията устройства, не могат да служат за вземането на отговорни решения от шофьорите.

Смъртността по пътищата на Франция съвпада със средната за ЕС през 2010 г., която е 62-ма души на един милион жители или около 4000 души. В България умират по 102-ма на 1 млн. българи, което я нарежда на трето място в черната европейска статистика.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: