Нова дума

Гърците работят 40% по-дълго от германците

1 март 2012

През тази седмица в Гърция ще има нови съкращения след одобрената помощ от ЕС на стойност 130 милиарда евро, напомня Би Би Си. Статистиката обаче показва, че икономическото състояние на страната не се дължи на мързел - напротив, гръцкият работник има дълго работно време. Данните са на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и показват, че един грък работи приблизително по 2017 часа на година, което е повече от средното за европейските държави. От 34-те страни - членки на организацията, Гърция е само на две места под лидера по този показател – Южна Корея.

Средностатистическият германски работник, считан за емблема на трудолюбието, работи само по 1408 часа на година. Германия е на предпоследно място не само сред членовете на организацията, но и сред европейските си партньори. Единствената страна, където се работи по-малко, е Холандия - с 1377 часа на година. Средностатистическият грък работи 40% повече от германеца.

Зад цифрите обаче има две основни причини за огромната разлика. Паскал Мариaна, статистик по въпросите на трудовия пазар в ОИСР, обясни, че “гръцкият трудов пазар се състои от голям брой самонаети, които са основно земеделци или магазинери и работят с увеличено работно време”. Самонаетите по принцип работят повече от хората с фиксирано работно време. Втората причина се корени в различния брой почасови работници в двете страни. “В Германия много хора работят почасово. Статистиката показва поне един на всеки четирима работници”, съобщи Мариaна. Високият процент работещи на непълен работен ден сваля часовете на Германия.

Дори когато от статистиката се извадят почасово заетите работници, гърците все пак работят с 10% по-дълго от германците. Това се случва, тъй като германците взимат повечето отпуски, болнични и отпуски по майчинство – средно по 4 седмици повече от гърците.

Въпросът е защо Гърция, а не Германия, има нужда от спасяване от фалит? Отговорът е много сложен, но част от него се съдържа в цифрите за брутен вътрешен продукт - продукцията на цялата страна, разделена на броя работещи. По този показател средностатистическият германски работник произвежда повече от гръцкия. Германия е на 8-о място като най-продуктивна страна от членките на ОИСР и на седмо от страните от ЕС, докато Гърция е на 24-о място. Мариана отдава разликата на високо ефективния производствен сектор на Германия. Дори в сферата на земеделието, където работят сравнително малко германци, те са по-продуктивни.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: