Нова дума

Реакции по повод холандския сайт срещу източноевропейци

16 февруари 2012

Крайнодясната холандска Партия на свободата разкри сайт, в който се събират сигнали срещу граждани на Централна и Източна Европа: “Изгубихте ли си работата заради българин, румънец или поляк? Пишете ни”. “Сайтът е на Партията на свободата, а не на правителството”, оправда се холандският премиер Марк Рюте. “Затова кабинетът няма да заеме позиция по въпроса.” Партията на свободата подкрепя дясноцентристкото правителство на Марк Рюте и има 24 от 150 депутати в холандския парламент.

Европейската комисия не възнамерява да предприема действия срещу Холандия по повод сайта. Това заяви в отговор на въпроси Матю Нюмън, говорител на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг. “Сайтът в същността си е политическо изявление, затова комисарят Рединг направи в отговор също политическо изявление”, посочи Нюмън. Той припомни, че в петък миналата седмица Вивиан Рединг прикани всички хора в Холандия да не следват призивите към нетърпимост, а вместо това ясно да заявят, че Европа е територия на свобода, а нетърпимостта няма място на континента. Гражданите на 27-те страни в Общността трябва да се чувстват у дома си, независимо къде решат да се установят, добави тя. По нейните думи сайтът действа напълно против тези принципи, след като ясно призовава хората към нетърпимост.

Нюмън също коментира, че случаят е предизвикан от Партията на свободата, а не от правителството на Холандия, затова не става въпрос за правителствена позиция.

Но председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обеща при откриването на сесията на парламента в Страсбург по-нататъшно разследване на случая със сайта. Той поема ангажимент да постави темата на разговорите си с холандския премиер Марк Рюте в началото на март. Шулц отбеляза оплакванията на много депутати, свързани със създаването на сайта.

След появата на сайта българското Министерство на външните работи излезе със съобщение, че не може да приеме, една от държавите основателки на ЕС да толерира насаждането на омраза, дискриминация и ксенофобия. Румъния и Полша също поискаха холандските власти да предприемат действия срещу сайта.

Междувременно посланиците на 10 централно- и източноевропейски страни изпратиха отворено писмо до водачите на холандски политически партии, протестирайки срещу сайта. В писмото се настоява лидерите на парламентарно представените партии да се разграничат от “позорната инициатива”. Водачът на Партия на свободата Герт Вилдерс нарече писмото на посланиците “хабене на хартия”. “Сайтът не е насочен срещу конкретни страни, а събира информация за обществените вреди и натиска върху работните места”, заяви той. Според представител на партията инициативата им има за цел да покаже проблемите, които централно- и източноевропейците създават, свързани с престъпност, алкохолизъм, употреба на наркотици, проституция.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: