Нова дума

Съдбата на италианския “Титаник”

Съдбата на италианския “Титаник”

19 януари 2012

290-метровият кораб “Коста Конкордия” с над 4200 пътници и екипаж се удари на 13 януари в скали, заседна и се наклони в пристанищната зона на остров Джилио. Зрелищното корабокрушение на круизния лайнер край бреговете на Тоскана е не само катастрофа за собствениците на съда, но може да нанесе и по-мащабни щети на сектора, който отчита бурен растеж през последните 40 години. Броят на хората, отправящи се на круизни пътувания, е нараснал от 500 000 в началото на 1970-те години до около 5 милиона през 1990 г. и близо 19 милиона през 2010 г.

Луксозният 114 500-тонен кораб бе управляван от компанията Коста Крочиере, подразделение на американската Карнивал корпорейшън - най-голямата в света компания за круизни пътувания. Авариралият кораб бе сред основните активи на концерна на доходния европейски пазар за круизи. Сред екстрите на плаващия дворец са 5 ресторанта, 4 басейна и 13 бара. Италианската телевизия съобщи, че собственикът на “Коста Конкордия” до момента е понесъл загуби в размер на 1,5 млрд. евро. Стойността на кораба се оценява на около 500 млн. евро. На компанията освен това й предстои да изплати различни компенсации на всичките 4234 пасажери, които могат да стигнат до 1 млрд. долара. Изплащането по застраховката на кораба може да достигне рекордни размери – също до 1 млрд. евро.

Италианските власти изразиха опасения, че корабното гориво (резервоарите са били пълни с 2380 тона, тъй като пътуването е било в самото си начало) може да се разлее в чистите води край острова, които са морски резерват. Правителството се готви да обяви бедствено положение в засегнатата от корабокрушението зона, съобщи министърът на околната среда. Обърнатият на една страна “Коста Конкордия” се охранява от карабинери, за да не може плавателният съд да бъде атакуван от мародери. На борда - по каюти и сейфове - има големи суми пари в брой и бижута.

Шестимата български моряци от “Коста Конкордия” не са изпитали затруднение при напускането на потъващия кораб. Това съобщи за Дарик Йордан Ачев, съсобственик на варненската фирма “Комак”, която е съдействала за качването на моряците на лайнера. Българите са използвали накланянето на плавателния съд и така са успели да се спасят, обясни Ачев. Мъжете са на възраст между 35 и 45 години. Всичките са опитни моряци. На “Коста Конкордия” плават поне от 4-5 години. Според официалните данни на борда е имало 8 българи. Христо Христов работел като фотограф. Сред пътниците пък е била и българката Донка Тодорова.

Възможно е на борда да е имало още няколко българки, които са работили в хотелската част, разкри Йордан Ачев. Нашенките са се качили на борда без фирма-посредник. Две от момичетата са от Варна. Ачев заяви, че ги познава, но няма информация за тях.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: