Нова дума

Съпричастност от чужбина за пострадалите при наводненията в България

Съпричастност от чужбина за пострадалите при наводненията в България

20 юни 2014

Щетите от стихийното бедствие във Варна, Добрич и Велико Търново, което отне живота на най-малко 11 души, сред които и деца, разруши домове и къщи, отнесе автомобили, все още се изясняват. Хората в региона обаче имат нужда не само от подкрепа, но и от материална помощ. Български дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността в България“ организираха акции за събиране на средства. Открита е банкова сметка, по която може да се получават дарения и от чужбина.

[ Още ]

Българите предпочитат да се заселят в южната част на ЕС

12 юни 2014

Българите и румънците, които напускат своята родна страна, за да се заселят в друга държава членка на ЕС, предпочитат страните в южната част на съюза. Това показват резултатите от изследването на Центъра за европейски науки “Вилфрид Мартенс”. Изследването се основава на данните от многогодишни наблюдения, според които българите и румънците най-често се заселват в Италия, 37%, и Испания, 30%.

[ Още ]

Бойко Борисов: Орешарски да подаде оставка – незабавни избори веднага

Бойко Борисов: Орешарски да подаде оставка – незабавни избори веднага

12 юни 2014

На извънредна пресконференцията в четвъртък – 5 юни, ГЕРБ коментира изявлението на лидера на ДПС Лютви Местан, който се обяви за избори до края на тази година в последната неделя на ноември или първата на декември. „Днес стана ясно, че мандатоносителят не е бил БСП...

[ Още ]

Работещите в чужбина донесли 12 милиарда лева за десет години

29 май 2014

12,2 млрд. лева вкараха у нас българите, живеещи и работещи в чужбина през последното десетилетие, сочат данните на БНБ. От 2004 г. до края на миналата 2013 г. парите, пратени у нас от българите зад граница, формират респектиращата сума от 6,239 млрд. евро. Това ги нарежда на второ място по “инвестиции” в родната икономика.

[ Още ]

Край на практиката да се кара с две книжки

1 май 2014

Всички българи, чието „обичайно пребиваване” е в друга страна от ЕС, ще получават отказ за подновяване на свидетелството си за управление на моторно превозно средство у нас. Отказ ще получат и тези, които притежават друга валидна книжка, издадена в страна-членка на ЕС, или ако имат наложена глоба в рамките на съюза. Новите правила вече са факт, след като промените в наредбата на МВР за условията и реда за издаване на свидетелства за управление на моторни превозни средства бяха обнародвани в Държавен вестник.

[ Още ]