Нова дума

Работещите в чужбина донесли 12 милиарда лева за десет години

29 май 2014

12,2 млрд. лева вкараха у нас българите, живеещи и работещи в чужбина през последното десетилетие, сочат данните на БНБ. От 2004 г. до края на миналата 2013 г. парите, пратени у нас от българите зад граница, формират респектиращата сума от 6,239 млрд. евро. Това ги нарежда на второ място по “инвестиции” в родната икономика.

[ Още ]

Край на практиката да се кара с две книжки

1 май 2014

Всички българи, чието „обичайно пребиваване” е в друга страна от ЕС, ще получават отказ за подновяване на свидетелството си за управление на моторно превозно средство у нас. Отказ ще получат и тези, които притежават друга валидна книжка, издадена в страна-членка на ЕС, или ако имат наложена глоба в рамките на съюза. Новите правила вече са факт, след като промените в наредбата на МВР за условията и реда за издаване на свидетелства за управление на моторни превозни средства бяха обнародвани в Държавен вестник.

[ Още ]

Край на вечните длъжници. 10 г. без право на бизнес

17 април 2014

Да не дължим дългове до гроб и децата да не наследяват кредитите ни, предлага правосъдното министерство. „До седмица ще е готов окончателно проектът на закона за частния фалит”, обяви министърът на правосъдието Зинаида Златанова. От разпоредбите ще могат да се ползват всички хора, които са задлъжнели към банки, държавата, монополисти като топлофикация и енергийните дружества. Фалит ще се иска и по отношение връщането на непосилни заеми, получени от физически и юридически лица, стига за това да има сключен договор, запис на заповед или друг документ...

[ Още ]

Заявления за пенсия и за преизчисляване на стаж вече ще се подават и онлайн

20 март 2014

Заявленията за отпускане на пенсии и добавки към тях, както и заявленията за преизчисляване на пенсии за придобит допълнителен осигурителен стаж и осигурителен доход след пенсионирането вече ще могат да се подават по електронен път, съобщи правителственият пресцентър. Това ще стане, след като влязат в сила одобрените от кабинета промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, които я привеждат в съответствие с измененията в Кодекса...

[ Още ]

Пенсионираме се у нас, без да прекъсваме работа

20 март 2014

Социалният министър Хасан Адемов е внесъл на заседание на МС в началото на тази година становище на България, според което изискването за прекъсване на работа преди пенсия е нелогично. Българите вече ще могат да се пенсионират, без да прекъсват работа дори за ден, съобщи в. „24 часа”. Сега навършилите години и стаж за пенсия трябва поне за ден да спрат работата и осигуряването си, за да могат да подадат документи в Националния осигурителен институт, независимо че отговарят на всички условия на закона за придобиване право на пенсия.

[ Още ]