Нова дума

Стартира кампанията „Българската Коледа“

Стартира кампанията „Българската Коледа“

27 ноември 2014

От 21 ноември започна набирането на средства за новото издание на благотворителната кампания „Българската Коледа“, която се провежда под патронажа на държавния глава Росен Плевнелиев. Кампанията „Българската Коледа“ вече се утвърди като надеждна инициатива, която ефективно и прозрачно помага на децата в беда.

[ Още ]

Наш филм с награди на фестивали в Испания

Наш филм с награди на фестивали в Испания

27 ноември 2014

Кино-фестивалът La Orquídea в Куенка завърши на 28 ноември с гала вечер в театър Carlos Cueva Tamariz, на която бяха раздадени наградите в 4 категории. В раздела за пълнометражни филми безспорен победител стана българската лента „Урокът“ (The Lesson) на режисьорския дует Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Те обаче не бяха в залата, за да получат статуетката.

[ Още ]

„Нова дума” участва в юбилейното издание на медийната среща

„Нова дума” участва в юбилейното издание на медийната среща

13 ноември 2014

„Родолюбие в глобалния свят” бе темата на Десетата световна среща на българските медии, която събра журналисти от България и от чужбина от 19 до 23 октомври в София, Босилеград и Цариброд. Продължаваме традициите да отиваме там, където има сериозни български общности и медии и където можем да помогнем, отбеляза генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Максим Минчев.

[ Още ]

Нов ред за наследяване на емигрантите

2 октомври 2014

Начинът, по който се наследяват имоти на граждани на ЕС, живели и работили в друга държава от общността, се променя напълно от 17 август догодина. Тогава влиза в сила нов европейски регламент, стана ясно на семинар, организиран от Нотариалната камара. Сега според българския Закон за наследството, ако български гражданин, който живее и работи в Испания например, почине там и е оставил имот в България, наследниците на имота се определят по българския закон.

[ Още ]

Кметът на Енгера отново посети Хасково

Кметът на Енгера отново посети Хасково

18 септември 2014

„Искам да благодаря на град Хасково за неговата гостоприемност. Представихме Енгера и Испания на международната среща „Act Together”. Развълнуван съм от топлото посрещане в този красив град, родно място на много enguerinos.” Това написа кметът на испанския град Сантяго Аревало в личния си профил във Фейсбук, след официалното си посещение в България. Хасково и Eнгера са побратимени градове, като споразумението бе подписано на 9 септември 2008 година.

[ Още ]