Нова дума

bTV International – канал за българите в чужбина

bTV International – канал за българите в чужбина

22 септември 2016

bTV стартира проекта bTV International за българската аудитория в чужбина в началото на юни. В момента каналът е достъпен през видео платформата Voyo.bg в HD формат и се радва на голям зрителски интерес. „Целта на bTV International е да предостави микс от предавания и сериали, съобразени с начина на живот на българите в чужбина, както и да отговори на основната потребност на тази група от актуална и достоверна информация за случващото се в страната.

[ Още ]

Испанско отличие за български антимафиот

Испанско отличие за български антимафиот

16 септември 2016

Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Димитър Георгиев бе удостоен с високото отличие на Кралство Испания – „Сребърна Звезда”, за граждански заслуги за развитието на двустранните отношения и сътрудничеството между Република България и Кралство Испания. Това съобщават на сайта на агенцията. Знакът бе връчен от извънредния и пълномощен посланик на Кралство Испания в България Н. Пр. г-н Хосе Луис Тапиа на церемония в резиденцията на испанския посланик на 13 септември. Димитър Георгиев благодари за високото отличие, като подчерта, че то е признание за всички служители на ДАНС и партньори, с които Aгенцията работи. Георгиев изрази увереност, че отношенията между България и Испания ще продължат да бъдат пример за добро сътрудничество в съвместните усилия за повишаване нивото на сигурността в Европа.

[ Още ]

Утвърдени са адаптираните учебни програми за 292 неделни училища в чужбина

Утвърдени са адаптираните учебни програми за 292 неделни училища в чужбина

19 август 2016

Обучението на учениците в 292 български неделни училища в чужбина, които постъпват в I и в V клас през учебната 2016/2017 година, ще става по адаптирани учебни програми по български език и литература, по история и цивилизации и по география и икономика. При адаптирането на програмите за първи път експерти на МОН привлякоха учители, които преподават в неделни училища в чужбина и дадоха становище какво е най-удачно да се преподава. За първи път българчетата в чужбина ще се обучават по адаптирани учебни програми по история и цивилизации и география и икономика в частта им...

[ Още ]

Окончателно: Само до 35 изборни секции в чужбина

Окончателно: Само до 35 изборни секции в чужбина

21 юли 2016

До 35 изборни секции ще могат да се разкриват във всяка държава извън България. Таванът бе наложен от депутатите, които одобриха на второ четене промени в Изборния кодекс. За разкриване на изборните бюра извън дипломатическите и консулските представителства ще се изискват 60 заявления, предвиждат още текстовете, приети със 100 гласа „за“, 25 „против“ и 8 „въздържал се“. (За Испания това означава, че за всяко едно населено място, различно от Мадрид и Валенсия, ще трябва отново да се събират заявления, за да може да има секция.)

[ Още ]

Започна Страстната седмица, всеки ден е велик

Започна Страстната седмица, всеки ден е велик

25 април 2016

От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни. Това Седмицата на страданията – последната от живота на Исус Христос. Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на Спасителя Господ Иисус Христос - неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

[ Още ]