Нова дума

Български учители преподават онлайн на децата зад граница

Български учители преподават онлайн на децата зад граница

22 септември 2016

Първата българска интерактивна уеб платформа „Прознание“ стартира специализирани онлайн курсове за българчета в чужбина с учители от България в жива връзка. Обучението е по български език, история и култура, по специално адаптирани програми за малките сънародници по целия свят. Курсовете се провеждат във виртуалната класна стая на „Прознание“...

[ Още ]

bTV International – канал за българите в чужбина

bTV International – канал за българите в чужбина

22 септември 2016

bTV стартира проекта bTV International за българската аудитория в чужбина в началото на юни. В момента каналът е достъпен през видео платформата Voyo.bg в HD формат и се радва на голям зрителски интерес. „Целта на bTV International е да предостави микс от предавания и сериали, съобразени с начина на живот на българите в чужбина, както и да отговори на основната потребност на тази група от актуална и достоверна информация за случващото се в страната.

[ Още ]

Испанско отличие за български антимафиот

Испанско отличие за български антимафиот

16 септември 2016

Председателят на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Димитър Георгиев бе удостоен с високото отличие на Кралство Испания – „Сребърна Звезда”, за граждански заслуги за развитието на двустранните отношения и сътрудничеството между Република България и Кралство Испания. Това съобщават на сайта на агенцията. Знакът бе връчен от извънредния и пълномощен посланик на Кралство Испания в България Н. Пр. г-н Хосе Луис Тапиа на церемония в резиденцията на испанския посланик на 13 септември. Димитър Георгиев благодари за високото отличие, като подчерта, че то е признание за всички служители на ДАНС и партньори, с които Aгенцията работи. Георгиев изрази увереност, че отношенията между България и Испания ще продължат да бъдат пример за добро сътрудничество в съвместните усилия за повишаване нивото на сигурността в Европа.

[ Още ]

Утвърдени са адаптираните учебни програми за 292 неделни училища в чужбина

Утвърдени са адаптираните учебни програми за 292 неделни училища в чужбина

19 август 2016

Обучението на учениците в 292 български неделни училища в чужбина, които постъпват в I и в V клас през учебната 2016/2017 година, ще става по адаптирани учебни програми по български език и литература, по история и цивилизации и по география и икономика. При адаптирането на програмите за първи път експерти на МОН привлякоха учители, които преподават в неделни училища в чужбина и дадоха становище какво е най-удачно да се преподава. За първи път българчетата в чужбина ще се обучават по адаптирани учебни програми по история и цивилизации и география и икономика в частта им...

[ Още ]

Окончателно: Само до 35 изборни секции в чужбина

Окончателно: Само до 35 изборни секции в чужбина

21 юли 2016

До 35 изборни секции ще могат да се разкриват във всяка държава извън България. Таванът бе наложен от депутатите, които одобриха на второ четене промени в Изборния кодекс. За разкриване на изборните бюра извън дипломатическите и консулските представителства ще се изискват 60 заявления, предвиждат още текстовете, приети със 100 гласа „за“, 25 „против“ и 8 „въздържал се“. (За Испания това означава, че за всяко едно населено място, различно от Мадрид и Валенсия, ще трябва отново да се събират заявления, за да може да има секция.)

[ Още ]