Нова дума

Изложба на Пикасо в София през октомври

Изложба на Пикасо в София през октомври

3 септември 2015

В края на месец октомври колекция от творби на Пикасо от музея в Малага ще бъдат изложени в Националната художествена галерия в София. Експозицията с близо 90 произведения се нарича „Пикасо. Непрестанното търсене“ и е в рамките на програма „Picasso Exterior“. Тя ще остане у нас от 29 октомври 2015 г. до 24 януари 2016 г. Това е втората изложба на Пикасо в България.

В края на месец юли кметството на Малага разреши на Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (Aecid) да се разпорежда временно с 85 картини на Пикасо от фонда на музея в Малага по повод организирането на изложбата в България. 53 от тях са собственост на местната община, а други 32 – на Agencia para la Gestión de la Casa Natal de Picasso y otros Equipamientos Museísticos y Culturales.

Изложбата бе представена още през пролетта в България от Хосе Мария Луна, директор на Къщата - музей на Пикасо в родния му град Малага. Тогава той се срещна с министър Вежди Рашидов, който го посрещна в новата Национална галерия „Квадрат 500”.

Хосе Мария Луна изнесе лекция пред журналисти за предстоящата изложба, в която тази есен ще бъдат показани повече от 80 оригинала на прочутия художник от фондовете на музея в Малага - графични творби и керамика.

За изложбата с творби на Пикасо в София, който е между най-скъпо продаваните художници в света, ще бъде издаден и каталог. Партньори в организирането й са  Министерството на културата на Република България, испанското посолство у нас, Институт "Сервантес" в София и Къщата - музей „Пикасо” в Малага.

„Picasso exterior“ е програма, която събира всички дейности на Fundación Picasso. Museo Casa Natal навън. Тя стартира през 2001 г. в Ню Йорк с монографична изложба на творби на Пикасо. След това е минала през Франция, Германия, Италия, Холандия, България, Чехия, Полша, Турция, Мексико, Аржентина, Перу, САЩ и Южна Корея.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: