Нова дума

Президентът откри изложба на Пикасо в Националната художествена галерия

Президентът откри изложба на Пикасо в Националната художествена галерия

12 ноември 2015

„Посланията на Пабло Пикасо надхвърлят границите на изкуството със своя политически, социален и общочовешки характер.“ Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри в Националната художествена галерия изложбата „Пикасо: Вечното търсене“. С подкрепата на посолството на Кралство Испания у нас, София стана домакин на над 70 оригинални произведения на Пикасо от фонда на музея в Малага – родният град на големия художник (78 литографии и 8 керамични произведения).

„Радвам се, че българите, гостите на страната, приятелите на изкуството от всички краища на света все по-често имат възможност да се докоснат до най-добрите образци на световното изкуство в родните галерии и музеи“, посочи още президентът. Росен Плевнелиев благодари на всички, които са дали своя принос за организацията на изложбата, която доказва, че за стойностното изкуство няма граници и то може да се превърне в достояние на всеки от нас.

„Изложбата на Пикасо в България не е изолирано събитие, а брънка от дългата нишка на изключителни културни прояви, каза още президентът Росен Плевнелиев и допълни: „Добре е да помним думите на Пикасо: "Изкуството отмива прахта на ежедневието от душата“. Наистина досегът до художествения гений на Пикасо е животворен и вълнуващ. Искрено се надявам , че това преживяване ще донесе удовлетворение и наслада на хилядите негови почитатели в България“. По думите му с организирането на изложбата испанското посолство дава пример за социално действие, каквото именно "заслужава и Пикасо с неговата голяма душа".

„Пикасо е истински носител на испанския творчески дух и неговото гостуването в София е безспорно доказателство за специалното уважение, което моята страна изпитва към България“, заяви посланикът на Кралство Испания, Хосе Луис Тапиа. Той подчерта, че в днешния открит за културен обмен свят, в Кралство Испания живее многобройна, активна и пълноценно интегрирана българска общност, която не само допринася за развитието на Испания, но и прави впечатление със своята начетеност.

Творбите са изработени между 1920 и 1971 г. Това са 50 години непрекъснато творчество и непрекъснато търсене, каза пред журналисти преди откриването на изложбата ръководителя на къщата-музей "Пикасо" в Малага Хосе Мария Луна. Темите са сходни с живописните картини на Пикасо, но са погледнати по специфичен начин - през призмата на техниката на графичното изкуство.

 „Много интересен е замисълът на тази изложба, тъй като тя представя 12 отделни теми, които разкриват по много интересен начин творческият процес на Пикасо и онези теми и сюжети, които са го вълнували през годините. От една страна, това са жените в неговия живот, а от друга - семейството и нетовите близки. Но това, което е особено ценно за историците на изкуството, са неговите опити да интрепретира класически творби“, каза директорът на Галерията Слава Иванова.

Изложбата ще продължи до 25 януари и ще бъде придружена от детски ателиета и училищни посещения, организирани съвместно с фондация "Изиарт" и Министерството на образованието.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: