Нова дума

9500 медици са заразени с коронавирус в Испания. Здравната система – на ръба

zoom 9500 медици са заразени с коронавирус в Испания. Здравната система – на ръба

27 март 2020

Близо 9500 медици в Испания са заразени с новия коронавирус, съобщи директорът на координационния център за предупреждения и извънредни ситуации към Министерството на здравеопазването Фернандо Симон.

Пострадали са 9444 медицински работници, което е висок брой в сравнение с други държави, заяви той. Заразени са и 282 цивилни служители на Гражданската гвардия и 172 военни.

В началото на седмицата Министерството на здравеопазването съобщи, че около 200 чуждестранни медици, които живеят на територията на Испания, са били привлечени към борбата срещу коронавируса и са получили разрешение да работят.

Испания е на второ място след Италия по брой на заразени с коронавирус в Европа. До днес са регистрирани повече от 64 000 случая на заразяване, а броят на жертвите на епидемията достигна 4858 души, като половината са в столицата Мадрид.

Инвазията от коронавируса отбеляза скок в четвъртък, когато смъртните случаи от COVID-19 надминаха 4000. Въпреки че смъртността и инфекциите се забавят, пандемията доведе здравната система на ръба на колапса, като Испания се бори да защити работниците на първа линия и да осигури доставки за тестване и лечение.

„Спешните служби в момента са затрупани“, каза Хорхе Ривера, говорител на болницата в Леганес, и допълни: „На практика цялата болница е посветена на борбата с коронавируса, както отделението за интензивно лечение, така и общите отделения.“

За да облекчат претоварването в Леганес, както и в болницата в Алкала де Енарес, „Лекари без граници“ заявиха, че са създали две полеви болници с 200 легла, които ще лекуват по-малко тежките случаи. Очаква се полева болница да бъде изградена и на паркинга до болницата във Фуенлабрада.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: