Нова дума

Испания спира икономически дейности, които не са от първа необходимост

zoom Испания спира икономически дейности, които не са от първа необходимост

28 март 2020

Испания, която е на второ място в света по брой починали от коронавируса, ще спре за две седмици всички икономически дейности, които не са от първостепенно значение, за да се бори с разпространението на епидемията.

Испанският премиер Педро Санчес обяви по Националната телевизия, че утре на извънредно заседание правителството ще приеме декрет за още по-сериозно ограничаване на движението на хората в страната. „Всички работещи в дейности, които не са от първостепенно значение, ще трябва да си стоят у дома в следващите две седмици“, заяви Санчес, следвайки примера на Италия, която е с най-много жертви от коронавируса.

От понеделник – 30 март, до четвъртък – 9 април, всички работещи в секторите, които не са от първа необходимост, излизат в двуседмичен отпуск, с цел да останат по домовете си. През тези дни те ще получават цялата си заплата. Става дума за 8 работни дни, тъй като след този срок следва Великденската ваканция, която е до 13 април.

След края на кризата и възстановяването на пълнокръвния икономически живот, работниците ще трябва да компенсират тези 8 дни с допълнителни работни часове до края на годината – по договорка с предприятията и според колективните трудови договори.

Педро Санчес заяви, че новата мярка е била договорена със синдикалните и работодателските организации.

Новите ограничения НЕ засягат следните дейности от първа необходимост: здравните заведения и свързаните с тях предприятия и институти, хранителните магазини и вериги, аптеките, химичните и фармацевтичните компании, превозвачите, силите за сигурност, армията, средствата за масова информация и др.п.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: