Нова дума

ДАНС погна работили в Испания за източване на пари

ДАНС погна работили в Испания за източване на пари

7 юни 2018

Повече от 40 гурбетчии от Неделино са разследвани от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Хората са работили при техен съгражданин в испанския град Аранда де Дуеро и от половин година получават обезщетение в България. В средата на май шестима от групата са получили призовки и са разпитвани пред служители на ДАНС в полицията в Златоград, пише местното издание „Отзвук“.

[ Още ]

Група „Трик“ отново заедно

Група „Трик“ отново заедно

22 февруари 2018

От няколко месеца известната в миналото група“ Трик“ се събра отново и зарадва своите почитатели. Етиен Леви, Румяна Георгиева (Руми) и Снежана Петкова (Снежи) са все така свежи, емоционални и раздаващи се на сцената. Специално за вестник „Нова дума“ и българите в Испания, те дадоха интервю. - Кое ви накара да се съберете отново...

[ Още ]

Каква работа търсят българите с опит в чужбина?

21 септември 2017

Българите с опит и образование в чужбина все по-често търсят възможности за реализация в България, отчитат организаторите на кариерния форум "Кариера в България. Защо не?". На 5 септември в София се проведе десетото юбилейно издание на инициативата, като по този повод екипът зад събитието прави...

[ Още ]

Голяма Богородица е. Честит празник!

Голяма Богородица е. Честит празник!

15 август 2017

Днес е Голяма Богородица - денят, в който християнската църква почита Света Богородица, като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е един от 12-те християнски празници, чествани и от православни, и от католици. В Испания празникът се нарича Asunción de la Virgen María и е официален почивен ден. Отбелязва се с редица чествания в почти всички населени места в страната. У нас денят на Божията майка е най-големият летен християнски празник.

[ Още ]

Вадим по-евтино и лесно временен паспорт в чужбина

Вадим по-евтино и лесно временен паспорт в чужбина

10 август 2017

Таксата за издаване на временен български паспорт в чужбина ще бъде намалена с една четвърт, а досегът на гражданите с бюрокрацията – облекчен. Това предвижда проект за постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане на страницата на МВнР. Промените са по предложение на Екатерина Захариева.

[ Още ]