Нова дума

673 481 подписа за референдума за промяна на политическата система у нас

673 481 подписа за референдума за промяна на политическата система у нас

18 февруари 2016

„Това, което стои зад гърба ми, е истината. Не желанието ми да прецакам системата, не тарикатщина, не политическа амбиция, не да спечеля нещо, каквото и да е било то.“ Това каза в ексклузивно интервю за bTV телевизионният водещ Слави Трифонов, след като инициираният от неговото шоу референдум за промяна в политическата система беше подкрепен от подписите на 673 481 души.

„Зад гърба ми стои истината, тоест аз това нещо го правя от морални съображения. Всеки един може да каже всичко, всеки един може да направи всичко, но няма много истини, няма много гледни точки към истината. Истината е една. Всеки може да се опитва да реализира какви ли не планове, интриги, мръсотия, но истината е тази – аз не съм подправял подписи, не съм правил нещо в интерес на някаква собствена тарикатщина", каза Трифонов.

Той подчерта, че зад подписите стоят личности и затова нарича парафите „съдби и мечти". „Как ще излезеш реално срещу тези 700 000 души - какво ще кажеш? Ще им кажеш „Вие не съществувате, тези подписи са нереални"?", запита водещият.

По думите му говоренето за подправени подписи в крайна сметка удря не по него, а по тези, които са го подкрепили и това ще има ясен резултат: „Просто българският манталитет е такъв – търпи, търпи, търпи, един ден избухва и измита всичко".

Слави Трифонов подчерта, че не вярва в морала на българските политици, но вярва в логиката, а тя е категорична - „не може 240 срещу 700 000"

Той заяви, че към момента няма политически амбиции, но и каза, че „пак ще говорим" след една година. „Какво значи политика? Ако аз, като си казвам мнението, съм политик - то значи съм политик", коментира Трифонов.

По отношение на самите точки от референдума, ТВ водещият изрази мнение, че трябва да можем да избираме пряко местните полицейски шефове. На въпрос как гражданите ще преценяват кой е най-подходящ за един професионален пост, той запита как избираме депутати, от които не зависи по-малко.

Референдумът, тръгнал от „Шоуто на Слави", поставя и въпроса за намаляване на броя на депутатите до 120. „В Холандия са 130 за 17 млн. и, знаеш ли, че всеки ден ходят на работа с колелета - не е като за като закон прието (...) Харесва ли ти в България да има депутати на брой по-малко, но за сметка на това да са по-качествени и да ходят на работа с колелета?", запита Трифонов.

Няма ли при 120-местен парламент вътре да влизат само големите партии? „Защото сега, като са влезли малките партии, пък е толкова хубаво, че ми иде да пляскам с ръце и да пея песни".

На въпрос дали има достойни политици, Слави Трифонов отговори, че „има достойни млади хора". „Нормални и свестни хора, много по-различни от тези, които ни отвращават всеки ден от новините с твърдението, че правят политика", уточни още той.

На 8 февруари Инициативният комитет на „Шоуто на Слави” за провеждането на национален референдум за промяна на политическата система внесе в НС точно 673 481 подписа

В сградата на бившия партиен дом дойдоха лично Слави Трифонов, Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Филип Станев, Иво Сиромахов, Александър Вълчев, Драгомир Петров, Иван Кулеков и Евгени Димитров.

„673 481, но това не са подписи, а това са 673 481 съдби. 673 481 мечти. Така че, държавата е необходимо да се съобрази с тези мечти и съдби. По закон трябва да са събрани 400 000 подписа. Събрани са 673 481 мечти“, заяви Слави.

„673 481 съдби са решили да подложат на референдум тези въпроси. Политиците са избрани от хората. Ако не се съобразят с тези 673 481 личности, ще си понесат последствията“, каза още Слави.

Инициативата беше обявена от телевизионния водещ през лятото на миналата година, като бяха формулирани 6 въпроса:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

 3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

В инициативата се включиха доброволци от цялата страна, а основен партньор по места беше Гражданско движение ДНЕС.

Събирането на подписи стартира на 10 ноември 2015 г. не само в България, но и в Испания и в други държави с български общности.

По закон след внасянето й в НС подписката трябва незабавно да бъде изпратена на ГРАО за проверка. При установени нередности се връща обратно на инициативния комитет за корекции. Ако минимумът от 400 000 подписа е налице, предложението за референдум влиза за разглеждане в постоянните комисии на НС за не повече от месец. Самите въпроси могат да бъдат редактирани, но без да се променя смисълът им, както и тяхната поредност. След това парламентът излиза с решение по предложението. Цялата процедура трябва да се мине в рамките на три месеца от влизането на подписката в НС. Ако рефередумът бъде одобрен, президентът го насрочва не по-рано от два месеца и не по-късно от три месеца след решението на парламента. Това означава, че ако има допитване, провеждането му най-вероятно ще е през есента.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: