Нова дума

Испанката Марта от София: „България е рай“

Испанката Марта от София: „България е рай“

17 март 2016

- Вашият блог „Испанска майка в България“ (http://www.mamaenbulgaria.com/) е твърде популярен сред испаноговорящите в България и сред българите в Испания. Кога Ви дойде идеята за блога?

- Преди три години вече бях редовна читателка на много блогове на различни теми. Направих си личен блог с началната идея да говоря за децата си и за своите си неща, но скоро си дадох сметка, че има много блогове за майчинство, докато информацията за България не е твърде обемна в интернет, най-малкото пък на испански език.

Така започнах да фокусирам към България статиите в блога с двойна цел: да науча повече за моята нова страна и в същото време да я представям на испаноговорящите.

- Знаем, че името Ви е Марта, че сте от Барселона, завършила сте английска филология. Можете ли да споделите нещо повече за Вас?

- Родена съм в Барселона и израснах в малко селище на 30 минути от града. Аз съм най-голямата от шестима братя и сестри. Учих английска филология, защото харесвам езиците, а в училище не се усвояват достатъчно добре. Докато бях в университета, започнах сама да уча български език със самоучител и речник, но не напреднах достатъчно, докато не дойдох да живея в България.

- Кога и къде се запознахте с бъдещия си съпруг? Каква беше сватбата Ви?

- Запознах се с мъжа си в един влак, малко преди да започна да следвам. Просто започнахме да говорим и той ми разказваше за страната си. Излизахме три години. Не беше лесно, тъй като той правеше докторат в град, отдалечен на 100 километра. След това се оженихме. Беше една дискретна церемония с възможно най-малко поканени.

- От вашите писания знаем, че за първи път сте посетили България преди 10 години. Кога решихте да живеете в страната на съпруга си?

- Още преди да се оженим, бяхме решили, че ще дойдем да живеем в България. Първо живяхме няколко години в Испания, за да мога да завърша образованието си. Тогава идвахме в България през ваканциите, а от седем години се преместихме окончателно в София.

 

Пълният текст на интервюто е публикуван в брой 551 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Светла 24/03/2016

    Блогът е много интересен и пише доста позитивни неща за страната ни. Благодаря ви Нова дума, че ни го показахте. Заслужава си.