Нова дума

Спомен за Елена Нинова

Спомен за Елена Нинова

9 юни 2016

На 26 май поетесата Петя Божилова съобщи във Фейсбук една тъжна новина – усмивката на Елена Нинова, която голяма част от българите в Испания познават и от страниците на „Нова дума“, е угаснала завинаги. За да почетем паметта й, помолихме Петя да напише нещо специално за нашия вестник.

[ Още ]

Между два стола

12 май 2016

Каква е моята България? Тя е една огромна зала, тя е един старинен храм. И там сме ние, всички ние. Малки, големи, болни, здрави, недъгави, сакати, слепи, глухи, красиви и грозни, приятни, противни, добри, лоши, нахални, отстъпчиви, строги, милосърдни и жестоки, убийци и потърпевши, певци и слушатели – един пъстър...

[ Още ]

Измамени от обява за апартамент под наем

12 май 2016

Уважаема редакция, пиша ви с надеждата моят горчив опит да послужи за пример на вашите читатели и да се предпазят от грешките, които допуснах аз. Става дума за следното: с мъжа ми решихме да си сменим квартирата и започнахме да търсим апартамент в Мадрид в няколко сайта.

[ Още ]

Какви права имам?

28 април 2016

Здравейте! Искам да споделя с вас и ако е възможно, да разясните какви права имам. Мисля, че има и други с моя проблем, и е добре да знаят как да реагират. В Испания съм от 2002 г. от 2005 г. имам документи и първи трудов договор, постоянен, като limpieza в офис. От 2007 г. до 21.09.2015 г. (датата на подаване на документите за пенсиониране) работих във фабрика. В България имам 26 години и 2 месеца трудов стаж, в Испания имам 10 години, 6 месеца и 24 дни. Подадох документите едновременно за тук и за България.

[ Още ]

Победата на Христос

Победата на Христос

28 април 2016

В продължение на цялата Страстна седмица, която започва от Връбница и свършва в навечерието на Великден, Църквата ни прави съпричастни с предстоящата среща на Господ Иисус Христос със смъртта. През тази седмица, наречена Страстна, ни се припомнят страданията Господни – и физически, и духовни, – които той понася заради човешкия род.

[ Още ]