Нова дума

Какви права имам?

28 април 2016

Въпрос:

Здравейте!
Искам да споделя с вас и ако е възможно, да разясните какви права имам. Мисля, че има и други с моя проблем, и е добре да знаят как да реагират.

В Испания съм от 2002 г. от 2005 г. имам документи и първи трудов договор, постоянен, като limpieza в офис. От 2007 г. до 21.09.2015 г. (датата на подаване на документите за пенсиониране) работих във фабрика.

В България имам 26 години и 2 месеца трудов стаж, в Испания имам 10 години, 6 месеца и 24 дни. Подадох документите едновременно за тук и за България. На 24.09.2015 г. документите ми са изпратени от Seguridad Social за България. Българската пенсия е изчислена на 188 лв. и я превеждат в българска банка.

На 19.02.2016 г. от България пращат пенсионното решение и какъв стаж имам. През март 2016 г. получавам испанското решение за пенсиониране тук (прилагам го, за да го видите). Имам определена 202 евро пенсия. Неприятна изненада.

Спазих срока за обжалване – 1 месец. Решението получих на 11.03.2016 г. На 06.04.2016 г. е пуснато обжалването в Seguridad Social. До този момент имам преведени 1300 евро и нищо повече – от 22.09.2015 г. до 31.03.2016 г.

Освен това през 2013 г. имам 2 трудови злополуки. Едната – по вина на бригадира, при която си ударих лошо коляното. При втората си счупих лошо лявото рамо. В дена на делото – 16.11.2016 г., разбирам, че ръката ми не е оперирана, защото на същото място лявата ми гърда е с 2 операции за рак.

Коляното е оперирано, но оставам със скъсани менискус и сухожилие, така че пак е зле. Последствията за ръката – зараснала накриво, скъсани мускули, сухожилия, притиснат нерв.

Уредиха ми консулт с лекар – специалист от Севиля и заведохме дело срещу Asepero, което мина на споменатата дата през ноември миналата година. Но не свършва до тук. Другата страна обжалва, но всички мълчат.

Стоя и чакам... И до кога – не знам! Нито пенсия по възраст, нито от решеното дело. Знам, че ще бъде едната, но до тук.

Какви са законовите норми и при двата случая?

Предварително благодаря!
С поздрав,

Денка

 

P.S. Искам да се обърна към сънародниците си. Търсете си правата и не се поддавайте на провокации от служебни лица. Натискът е голям. Бъдете силни!

 

Отговор:

Здравейте, Денка!

От изложеното от вас става ясно, че сте се възползвали от правата, които имате – да обжалвате решението на Seguridad Social за размера на испанската ви пенсия, както и да заведете дело заради отказаното ви лечение. Трябва да изчакате решенията – преди това не бихте могли да предприемете никакви други стъпки.

По повод делото – ако това е последната инстанция в Испания, която може да се произнесе по него, и решението й не ви удовлетвори, бихте могли да подадете жалба пред европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Ако пък отговорът на обжалването относно пенсията ви не ви удовлетворява, може да заведете съдебно дело. Преди това обаче може да се обърнете към европейската служба SOLVIT, за която писахме в брой 553.

Относно размерът на испанската ви контрибутивна пенсия – той е изчислен пропорционално, единствено на база на испанския ви осигурителен стаж. Трудовият стаж в България се взима под внимание само, за да покриете изискванията на законодателството за придобиване право на пенсия в Испания – минимален осигурителен стаж от 15 години, както и навършена възраст.

 

Пълният текст на отговора е публикуван в брой 554 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: