Нова дума

Измамени от обява за апартамент под наем

12 май 2016

Уважаема редакция, пиша ви с надеждата моят горчив опит да послужи за пример на вашите читатели и да се предпазят от грешките, които допуснах аз. Става дума за следното: с мъжа ми решихме да си сменим квартирата и започнахме да търсим апартамент в Мадрид в няколко сайта.

Хареса ни един – изгодна цена, подходящ квартал, близо до метро. Мъжът ми остави нещата в мои ръце, но знаеше за всяка една стъпка, която предприемах. Към обявата за връзка имаше само имейл. Писах, собственикът – испанец, обясни, че се намира в момента в Англия, където работи, но ключът е в негов приятел. Прати ми още снимки, разгледахме ги и решихме окончателно, че това е нашето бъдещо жилище. Звънна ми и по телефона – беше от скрит номер, но не обърнах внимание на това тогава. Уговорихме се, че освен първия наем, трябва да има и една предплата. Обеща да говори с приятеля си да отключи апартамента, за да го видим. Казах му кога на нас ни е удобно и той трябваше да се уточни с приятеля си и да звънне. Остави ми за връзка някакъв номер в Англия.

На другия ден се обади отново. Оказало се, че ключът бил в него, не в приятеля му, и няма да можем да видим жилището веднага. Можел да го изпрати, но му трябвала гаранция, че със сигурност ще наемем апартамента. Докато и двамата се чудехме как може да стане това, той предложи да му пратя предплатата (600 евро) като гаранция чрез фирма за изпращане на пари. Било достатъчно само да му кажа кода, той нямало да тегли парите, но като проверял, че са налични, веднага пращал ключа. Аз пък трябваше да отида отново там, откъдето съм изпратила парите, за да анулирам операцията и да си взема парите обратно. Трябваше да ги внеса заедно с първия наем в банкова сметка, която щеше да ми каже, като получа ключа.

Доверих му се – все пак е испанец, говореше много добре, възпитано и учтиво. Горе-долу бяхме в едно положение – и двамата извън родините си, в търсене на по-добро бъдеще. Сподели ми колко е трудно в Англия, но тук останал без работа и това бил единственият му шанс. Честно казано – разчувства ме. Спомних си началото тук и му влязох в положение.

 

Пълният текст на писмото на Емилия Иванова е публикуван в брой 555 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: