Нова дума

НАЙ-ХУБАВИЯТ ПОЗДРАВ

24 декември 2015

Здравейте, мили приятели от вестник "Нова дума"! Поздрави от България и от д-р Димчо и Цвета Труфчеви! Вече почти 5 години, откакто сме далеч от Испания и от честите ни срещи с вас на страниците на вестника. Пет години на непрестанна борба за оцеляване в една страна, която е невероятно хубава, и в една държава, която е невероятно лоша.

[ Още ]

Добра новина – изчезналата Красимира се свърза с близките си

6 август 2015

В редакцията получихме следната информация от Боряна Христова: „Наскоро имаше съобщение във в. "Нова дума", че се издирва приятелката ми Красимира Дакова.

[ Още ]

Писмото на една майка

23 юли 2015

Скъпо мое дете, слънчице мое, чувствам, че остарявам и затова ти пиша това писмо. Аз съм тази, която беше до теб, когато видя за първи път светлината. Аз съм тази, която чу първият ти вик, бдях безсънна до теб, когато никнеха първите ти зъбки и правеше първите си крачки, гледах те щастлива на първия ти учебен ден, после през годините бях винаги до теб, при всяка твоя грешка и при всеки твой успех бях твоя опора, докато поемеш по своя път.

[ Още ]

Благодарствено писмо

23 юли 2015

Неделя е! Утрото е обещаващо плажно. Ами, да! Морето, макар и да не е до колене, посреща малки и големи. Заслужава си да бъде уважено. По време на фейсбук-разходката някой беше публикувал молитвата „Отче наш“. Прочетох я два пъти и в мен се надигна силата на благодарността, която искам да споделя с всички вас. От месец май в българската общност в Малага се работи по един много важен въпрос – създаване на българска православна църква тук. С тази нелека задача се зае инициативен комитет, като инициатори за създаване на църквата бяха...

[ Още ]

Данъкът върху българската пенсия: моят случай

25 юни 2015

Пенсионирах се, когато навърших 65-годишна възраст. Документите, които подадох в един от мадридските клонове на испанското Социално осигуряване за испанска пенсия (16 години осигурен трудов стаж) и за българска пенсия (23 години трудов стаж и осигуровките) бяха одобрени със съответното решение на 29 август 2010 година. В испанския документ пише, че испанското Социално осигуряване ми отпуска годишна пенсия от...

[ Още ]