Нова дума

Народни поверия за празниците

Народни поверия за празниците

24 декември 2015

За Бъдни вечер

На 24 декември е Бъдни вечер. Денят се нарича още Малка Коледа. Тогава се е родил Христос, но за неговото раждане се разбрало едва на следващия ден, затова Рождество Христово се празнува на 25 декември.

Най-същественият компонент в бъднивечерската обредност е приготвянето на трапезата. На този ден се прави кръгъл хляб с кръст. В някои райони на България се омесва малка пита със сребърна пара – “късмет”. На който член от семейството се падне парчето с късмета, той ще бъде най-щастлив и богат през годината. Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.

На трапезата се слагат нечетен брой постни ястия. Седем – колкото са дните от седмицата; девет – колкото трае бременността на жената, или дванадесет – колкото месеца има годината. По традиция се приготвят постни ястия: варен фасул, пълнени чушки, сарми, жито, тиквеник, ошав, чесън, мед, орехи, плодове, обреден хляб и др., за да бъде годината с много храна.

Наоколо се нареждат предмети, свързани с поминъка на семейството.

Бъднивечерската трапеза се кади от най-възрастния човек в къщата. Прекаждат се и помещенията в двора и дома, за да се изгонят злите сили. По време на храненето не се става, за да мътят кокошките.

Само стопанинът на къщата може да става, но трябва да ходи приведен, за да се превиват от клас житата.

Най-възрастният човек в семейството разчупва питата. Първото парче е за Богородица, второто – за къщата. Следващите парчета са за членовете на семейството, като най-малкият получава последното.

На Бъдни вечер се извършват и различни гадания. Всеки си взема по един орех. Ако орехът след счупване е пълен, притежателят му няма да боледува през годината.

Остатъкът от вечерята не се вдига през нощта, а се оставя на починалите родственици, за да се спечели тяхната благословия. По същата причина по време на храненето всички сядат раздалечени един от друг, за да има място за мъртвите.

Съществува обичай по една хапка от всяко ястие да се оставя за покровителя на дома – най-уважавания починал близък.

На Бъдни вечер се извършват магически действия (гадаене) за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството. Среднощ по домовете тръгват коледарите.

Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женскo име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.

Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.

За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2-3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.

Моми, на които им е време да се женят, не месят хляб, защото се вярва, че ако се омъжат през годината, ще изнесат плодородието от къщата.

 

За Коледа

Съществуват много поверия и за 25 декември, които са били важна част от отбелязването на празника. Едно от поверията за Коледа е, че всеки трябва да отиде и да си купи нещо от пазара – може да е малко и евтино, но да е ново. На Коледа метенето, прането, чистенето и подреждането не само че не се препоръчват, ами направо са забранени. Всичко трябва да е свършено през деня преди Коледа, точно преди Бъдни вечер. На Коледа не трябва да се шие, иначе някой в семейството ще ослепее.

На Коледа се ходи на гости и се приемат гости. На Коледа се обличат най-хубавите дрехи, но не и черни дрехи.

В нощта преди Коледа всеки може да си пожелае нещо, защото това е нощта, в която стават чудеса.

В нощта преди Коледа – на Бъдни вечер, неомъжените жени не трябва да изяждат първото залче от питката, а да го оставят на масата и после да го скрият под възглавницата си. През нощта ще сънуват мъж – това ще е мъжът, с когото ще прекарат живота си.

Ако на Коледа има виелица, пролетта ще дойде по-рано. Ако на Коледа има слана по клоните на дърветата, ще има богата реколта от жито през следващата година.

Когато Коледният ден е топъл, пролетта е студена. Ако на Коледа вали сняг, годината ще е с много богата реколта. От Коледа на коледната трапеза между хората на масата трябва да има разстояние, за да могат и мъртвите роднини да са между тях.

На коледната трапеза не се пие вода – който пие вода, ще е жаден, когато няма откъде да вземе вода.

Когато Коледа се падне във вторник, ще вали много през пролетта. Ако е в сряда, пролетта ще е без дъждове. Ако Коледа се падне в четвъртък – януари и февруари няма да са много студени. Ако е в петък, до март ще е страшен студ.

Когато Коледа е в събота, лятото ще е дъждовно и ще има земетресения през годината. В неделя ли е Коледа, през лятото и капка дъжд няма да падне. Щом Коледа е в понеделник, ще има добра реколта през годината.

 

За Нова година

Спазваните обичаи и поверия при посрещането на Новата година целят само едно – Новата година да бъде щастлива, изобилна и богата.

В много славянски народи има традиция с въже или панделка да се връзват заедно краката на масата, около която сяда семейството за празничната вечеря. Така и през следващата година всички ще бъдат заедно и няма да се разделят.

Както посрещнеш Новата година, такава ще бъде цялата ти година. Затова трябва да направите весело и радостно тържество.

На новогодишната трапеза трябва да има много храна и напитки, за да бъде богата следващата година.

Ако на Новогодишната ви трапеза има сложена питка и сол, ще имате богата и щастлива година.

Този, който кихне на празничната трапеза, той ще е щастлив и богат през годината.

Ако в Новогодишната нощ си облечете нова дреха, цялата ви година ще е щастлива и радостна.

Ако в новогодишната нощ се веселите и сте с приятели, през цялата година ще сте щастливи.

В последните минути на старата година изпийте до дъно чашата си. След това я напълнете догоре и посрещнете Новата година с пълна чаша. Не доливайте в старото си питие. Питието от старата година трябва да бъде напълно изпито.

В Новогодишната нощ трябва да имате пари в джобовете си, за да ви посрещне Новата година с пари и да сте богати.

В новогодишната нощ не трябва да се спори, ругае, да плачете или рано да легнете да спите, тъй като съществува поверие, че както посрещнеш Новата година, така и ще я изкараш.

Не давайте пари назаем в последния ден от старата година и в първия ден от Новата година.

Каквото ти се случи в първия ден от годината, такава ще е цялата година.

В последния ден на старата година по светло изхвърлете боклука. Така разчиствате място за новото и хубавото през годината.

В първия ден от Новата година не изхвърляйте боклука, за да не изхвърлите късмета си.

През първия ден от Новата година не бива да се работи тежка работа, за да ти е леко през годината.

Ако в първото утро на Новата година в дома ви влезе първо мъж , това ще донесе щастие. Ако влезе жена - обратното.

Не трябва да перете дрехи на Нова година , за да не навлечете беда на някого от членовете на вашето семейство.

През първия ден от Новата година не бива да се работи тежка работа, за да ви е леко през годината.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: