Нова дума

Каква работа търсят българите с опит в чужбина?

21 септември 2017

Българите с опит и образование в чужбина все по-често търсят възможности за реализация в България, отчитат организаторите на кариерния форум "Кариера в България. Защо не?". На 5 септември в София се проведе десетото юбилейно издание на инициативата, като по този повод екипът зад събитието прави и ретроспективна оценка на нагласите на участниците.

Според данните сред областите, които се ползват с най-висок интерес от страна на кандидатите, е мениджмънтът. Близо 43% от анкетираните са заявили, че търсят възможности за реализация на управленско ниво. Следват маркетинг и PR сферата, както и тази на консултантските услуги, в които около 1/3 от участниците биха искали да намерят работа. Желание за реализация в IT бранша проявяват една четвърт от младежите, а кариера в секторите "Финанси и одит" и "Продажби" обмислят съответно 21% и 20% от начинаещите професионалисти.

През последните две години се наблюдава и ръст на интереса към хуманитарните професии, както и на тези с обществено полезна цел, отчитат организаторите на изследването. Сред секторите, в които все повече кандидати се насочват, са изкуство и култура, образование, медии, туризъм и НПО. Увеличава се и броят на кандидатите, които търсят възможност да стартират свой собствен бизнес в България, сочат още резултатите от анкетата.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: