Нова дума

ДАНС погна работили в Испания за източване на пари

zoom ДАНС погна работили в Испания за източване на пари

7 юни 2018

Повече от 40 гурбетчии от Неделино са разследвани от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Хората са работили при техен съгражданин в испанския град Аранда де Дуеро и от половин година получават обезщетение в България. В средата на май шестима от групата са получили призовки и са разпитвани пред служители на ДАНС в полицията в Златоград, пише местното издание „Отзвук“.

„С какво сме застрашили националната сигурност, та ДАНС да ни разпитва. В Неделино главно се издържаме от работа в Испания и от гурбет. Над 95% от жените ни са по Испания“, ядосваше се единият от разпитаните. Наскоро неделинци получили разпореждане от НОИ, с което им се спира плащането на обезщетение за безработица.

Историята им е свързана с техен съгражданин на име Л.С., който регистрирал фирма в Аранда де Дуеро, Испания. Българинът има лозя и насаждения. Назначава основно свои съграждани, но когато работата намалее, ги съкращавал. След като се прибирали в България, неделинци подавали документи за плащане на обезщетение за безработни.

„Получихме информация, че става въпрос за фиктивно назначаване на работа и започнахме проверка по случаите“, каза пред „Отзвук“ шефът на НОИ в Смолян Валентин Гаджев. Проверяващите открили, че гурбетчиите от Неделино били назначавани за по 10-15 дни, след което са съкращавани. Изпратено е запитване до Главна дирекция „Национална полиция“ дали тези хора са излизали от страната. В отговорът се посочва, че има разминаване в дните на пребиваване и много от жителите на родопската община не са били в Испания през цялото време.

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: