Нова дума

Новини от Испания накратко - 26 март

zoom Новини от Испания накратко - 26 март

26 март 2020

• От днес се затварят всички хотели в Испания (около 20 000 с над 2 милиона легла), освен двадесетината луксозни хотела, в които са обзаведени по няколко етажа за настаняване на по-леко болните, но персоналът на тези хотели е освободен. Изключените се прави за хотелите, в които се настаняват командированите в съответния район медицински кадри, полицаи, граждански гвардейци, военни.

• Изтъкнатите испански спортисти и близки приятели Пау Гасол (баскетболист) и Рафа Надал (тенисист) решиха да организират събирането на 11 милиона евро, които да бъдат използвани – чрез испанския Червен кръст, – за подпомагане на здравната система в страната. Двамата са направили своите вноски. Чрез видео връзки много спортисти и треньори обявиха, че се включват в акцията. Преди това футболният треньор Пеп Гуардиола и футболистът Лео Меси обявиха, че предоставят по 1 милион евро за закупуване на медицински материали.

• Кметът от едно испанско село с 3000 жители е издал „странна“ заповед: в магазините на населеното място може да се пазарува само, ако стойността на покупките надхвърля 30 евро. Той забелязал, че много от жителите използват разрешението да се излиза за отиване до магазините и напускат домовете си по няколко пъти дневно – веднъж за хляб, друг път за мляко или зеленчуци и т.н. Чрез тази мярка общината стимулира пазаруването да става един, най-много два пъти седмично. Пред телевизионен репортер магазинерите споделят, че са доволни от наредбата: „Намалява се вероятността ние да се заразим и да заразим останалите“.

• С цел да не се спекулира с излизането за пазаруване, общината в испанско градче е издало наредба един ден да пазаруват хората от домовете с четни номера, а на другия ден – от жилищата с нечетните. В текста изрично се подчертава, че общинската полиция ще бъде “гъвкава“ при проследяването за изпълнението на заповедта.

• Исабел Селаа – министър на образованието и професионалната подготовка, – заяви, че се „надява“ занятията в учебните центрове да се възстановят „в края на май или началото на юни“. В Испания започна дебат как да приключи учебната години. Засега се изключва вероятността да се смята за „нулева“, т.е., да започне отново.

• Марта Игерас, психолог и специалист по вътрешносемейните отношения, споделя пред репортер на вестник 20minutos, че след вдигането на карантината „нивото на емоционалните кризи между партньорите рязко ще се повиши“. Тя обяснява: „Контактът без възможност за временно откъсване може да се развива по два начина – споделяне на всичко между двамата, или постоянна мъка“. Игерас предполага, че броят на разводите ще се увеличи.

 

Йосиф Давидов

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: