Нова дума

Кога ще се пенсионирам в Испания?

Кога ще се пенсионирам в Испания?

18 юли 2019

Много от стотиците хиляди българи в Испания си задават този въпрос – кога ще се пенсионирам? Важен за тях е и още един – при какви условия мога да получа 100% испанска пенсия? Както многократно сме споменавали, минимална испанска пенсия (642-677 евро в момента) срещу 15 години трудов стаж тук е история от 6 години насам. Макар всеки случай да е строго индивидуален, законовите промени, влезли в сила в началото на 2013 г., указват точния начин на формиране на пенсията, който няма как да бъде променен. Масово обаче лицата, на които предстои пенсиониране, се бъркат от факта, че минималният стаж, необходим за придобиването на право на пенсиониране в Испания е 15 години (5475 дни)...

[ Още ]

Неконтрибутивни пенсии при липса на стаж и при инвалидност

Неконтрибутивни пенсии при липса на стаж и при инвалидност

6 юни 2019

Неконтрибутивните пенсии (pensiones no contributivas) са вид помощ за тези граждани, които се намират в ситуация на нужда, не разполагат с достатъчно средства за живот, както и за онези, които не са осигурявани никога или не разполагат с достатъчно трудов стаж, за да получат контрибутивна пенсия (свързана с трудова дейност). Целта е да се гарантира получаването на един минимален доход. Този тип пенсии могат да бъдат получени в случай на инвалидност или при пенсиониране.

[ Още ]

Пенсиониране в Испания – как, кога и колко

Пенсиониране в Испания – как, кога и колко

7 март 2019

468,32 евро пенсия за 15,7 години работа като шофьор в Испания. Това ще получи през 2021 г., когато навършва 66 години нашият читател Цветан Ангелов, според симулацията на пенсионирането му, направена в сайта Tu Seguridad Social. (Тя не взима под внимание стажът в България. Ако искате да се добави и той, трябва да посетите лично някой от офисите на Социалното осигуряване в Испания.) Регулиращата основа е изчислена на база на 25 години стаж (колкото ще са необходими през 2021 г. за изчисляване на размера на пенсията).

[ Още ]

Подготовка за пенсионирането – съвети според възрастта

1 декември 2018

В началото на есента се засили обществения дебат за пенсиите. Пенсионери от цялата страна продължават да настояват за по-достойни пенсии. Правителството обеща да увеличи минималната пенсия с 3% и да коригира останалите в зависимост от инфлационния процент, ако бъде приет договорения от социалистите и Podemos бюджет за 2019 година.

[ Още ]

Как се изчислява пенсията в Испания, какви промени ще настъпят, какво е бъдещето на системата

Как се изчислява пенсията в Испания, какви промени ще настъпят, какво е бъдещето на системата

7 юни 2018

Социално осигуряване е на червено от 2011 година. На следващата година, първото правителство на Мариано Рахой започва да използва резервния пенсионен фонд, който беше натрупал 67 милиарда милиона евро, за покриване на дефицита. Оттогава пенсионната система се нуждае от „бъркане в касичката“, за да изплаща коледните и летните допълнителни пенсии на 8 милиона пенсионери. Така се стигна до 2017 година, в която пенсионерите загубиха 1,75 точки от покупателната си способност, а вече бившият кабинет, след като почти изчерпа резервния фонд, тегли два отделни заема – общо над 25 милиарда евро, за да изплати пенсиите. Социалното осигуряване приключи 2017 г. с дефицит от над 18 милиарда евро.

[ Още ]