Нова дума

Как се изчислява пенсията в Испания, какви промени ще настъпят, какво е бъдещето на системата

Как се изчислява пенсията в Испания, какви промени ще настъпят, какво е бъдещето на системата

7 юни 2018

Социално осигуряване е на червено от 2011 година. На следващата година, първото правителство на Мариано Рахой започва да използва резервния пенсионен фонд, който беше натрупал 67 милиарда милиона евро, за покриване на дефицита. Оттогава пенсионната система се нуждае от „бъркане в касичката“, за да изплаща коледните и летните допълнителни пенсии на 8 милиона пенсионери. Така се стигна до 2017 година, в която пенсионерите загубиха 1,75 точки от покупателната си способност, а вече бившият кабинет, след като почти изчерпа резервния фонд, тегли два отделни заема – общо над 25 милиарда евро, за да изплати пенсиите. Социалното осигуряване приключи 2017 г. с дефицит от над 18 милиарда евро.

[ Още ]

Отговори на въпроси за пенсионирането от срещата във Фуенлабрада

22 февруари 2018

Темата за пенсионирането продължава с последните отговори на въпроси, зададени от присъствали на срещата във Фуенлабрада сънародници, които подготви съветникът по трудови и социални въпроси в посолството Елица Славчева. Въпрос 1: Отчита ли Испания закупения студентски стаж като нормален трудов стаж? Въпрос 2: Как става отчитането в Испания на приравняването на стаж от 1ª категория в България? Въпрос 3: Може ли пенсионер в България да работи?

[ Още ]

Въпроси и отговори за пенсията – част 3

4 декември 2017

Продължаваме темата за пенсиите с въпроси, зададени от сънародници на срещата за пенсионирането през октомври, за които не стигна времето да бъде отговорено в залата. Те са подготвени от адв. София Николаева.

[ Още ]

Принудителното предсрочно пенсиониране за безработни не засяга българите

16 ноември 2017

През 2013 г. правителството въведе принудително предсрочно пенсиониране за 61-годишни дълговременни безработни. Месеци преди навършването на тази възраст бяха изпратени информационни писма до всеки човек от тази категория, като отделните случаи се разглеждаха винаги много щателно, отчитайки критериите за прилагането му.

[ Още ]

Въпроси и отговори за пенсионирането – част 2

16 ноември 2017

Предлагаме на вашето внимание втората част на въпросите на присъствали в залата по време на срещата „Пенсиониране в Испания и в България“ на 14 октомври със съветника по трудови и социални въпроси Елица Славчева и с адвокат адв. София Николаева.

[ Още ]