Нова дума

Въпроси и отговори за пенсионирането – част 2

16 ноември 2017

Предлагаме на вашето внимание втората част на въпросите на присъствали в залата по време на срещата „Пенсиониране в Испания и в България“ на 14 октомври със съветника по трудови и социални въпроси Елица Славчева и с адвокат адв. София Николаева.

[ Още ]

Въпроси и отговори за пенсионирането – част 1

Въпроси и отговори за пенсионирането – част 1

2 ноември 2017

Темата с пенсионирането в Испания и в България, започната в брой 590 на „Нова дума“, продължава с въпроси и отговори на присъствали в залата по време на срещата на 14 октомври със съветника по трудови и социални въпроси Елица Славчева и с адвокат София Николаева. Какво става при пенсионирането между България и Испания, ако и в двете държави имаме право на пенсия? Адв. София Николаева: Ако живея в Испания, навършил съм 65 години и имам 36 години и 3 месеца трудов стаж между България и Испания, съответно отговарям на условията за пенсиониране и внеса молбата...

[ Още ]

Акценти от срещата „Пенсиониране в Испания и България“

Акценти от срещата „Пенсиониране в Испания и България“

19 октомври 2017

Около 300 българи присъстваха на срещата-дискусия „Пенсиониране в Испания и България“, организирана от в. „Нова дума“ и Асоциация „Дунав“ в залата на Junta Municipal de Distrito de Loranca на 14 октомври. За да дадат максимална яснота по въпроса, съветникът по трудовите въпроси в Посолството на Република България в Мадрид Елица Славчева и адвокат София Николаева – член на Мадридската адвокатска колегия, разясниха основните моменти на пенсионирането у нас и в Испания. На продължилата близо 3 часа среща двете дами отговориха на множество въпроси и поеха ангажимент от страниците на в. „Нова дума“ да отговорят и на останалите питания, за които не остана време.

[ Още ]

Кога са необходими документите УП-2 и УП-3

Кога са необходими документите УП-2 и УП-3

27 юли 2017

УП-2 и УП-3 са документи, които се издават на лицето за доказване на осигурителен стаж и доход за пенсиониране. Издават се от всеки работодател в България, при който е полаган труд по трудово правоотношение в 30-дневен срок от напускане или в 14-дневен при поискване от страна на лицето.

[ Още ]

Ред за отпускане на пенсии в България през 2017 г.

29 юни 2017

За да придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст през 2017 г., осигурените лица трябва да имат навършена минимална пенсионна възраст и определен стаж, както следва:

[ Още ]