Нова дума

Ще ми увеличат ли пенсията?

Ще ми увеличат ли пенсията?

15 ноември 2012

Здравейте, уважаеми редактори! Много въпроси се задават към г-н Сапарев и аз реших да направя едно запитване: Уважаеми г-н Сапарев, От 2001 г. съм в Испания и работя като домашна помощница. През 2009 г. навърших 60 години и се пенсионирах в България, като имах 30 години трудов стаж и приравних години от стажа си в Испания, за да направя 34 точки по тогава действаща система.

[ Още ]

Обезщетения и пенсии

26 юли 2012

За приложението „Новото начало” получихме много въпроси относно ползване на социалноосигурителни права в България. На най-важните от тях отговоря съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Раймонд Сапарев.

[ Още ]

Обезщетението за безработица и осигуровките за пенсия

13 юли 2012

Когато човек остане на „паро”, се вълнува от това ще намери ли скоро работа, какво обезщетение ще получава и за колко време... Но ако е прехвърлил 50-те, се прибавя и още едно колебание – какво се случва през тези месеци с пенсионното му осигуряване? По статистически данни в момента в Испания има над 1 милион безработни на възраст над 50-годишна възраст. За да се пенсионират, те трябва да са били осигурявани най-малко в продължение на 15 години през целия си трудов живот (две от тези години е задължително да бъдат през 15-годишния период преди пенсиониране).

[ Още ]

Каква е възможността за закупуване на осигурителен стаж в България?

8 юни 2012

Експерти от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) дават отговор на този въпрос.

[ Още ]

Пенсии и обезщетения

Пенсии и обезщетения

1 юни 2012

Въпросите, свързани със социалното и пенсионното осигуряване, вълнуват голяма част от българите в Испания. След проведения от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Генералното консулство във Валенсия информационен ден на 12 май (на снимката), Асоциацията на българите „Паисий Хилендарски” в Бенидорм изпрати до министър Тотю Младенов запитване по теми, които не са имали време да поставят на срещата. Ето първия от тях: Какви са причините за толкова дългото забавяне при издаването на формуляр Е-205, необходим за получаване на субсидии за лица над 52 години? Отговорите на МТСП, които бяха предоставени и на нас, засягат широк кръг сънародници.

[ Още ]