Нова дума

Информация за бъдещата пенсия на хората над 50 години

25 юли 2013

В Испания има над 4 милиона трудещи се, които надхвърлят 50-годишна възраст. От средата на 2014 г. всяка година те ще получават пощенско съобщение с информация...

[ Още ]

Влезе в сила пенсионната реформа

Влезе в сила пенсионната реформа

24 януари 2013

От началото на 2013 г. пенсионирането в Испания при навършване на 65-годишна възраст вече е история. Влезе в сила реформата, която увеличава на 67 години възрастта за получаване на пълна пенсия. Увеличението на възрастова граница е прогресивно и би следвало да завърши през 2027 година. Тези, които се пенсионират тази година, трябва да са на възраст 65 години и един месец. Нараства и броят на годините на трудовия стаж...

[ Още ]

Документи и изчисление на испанската пенсия

15 ноември 2012

Венелина Павлова: Здравейте, бихте ли ми казали какъв документ и къде се изважда за трудов стаж, понеже заминавам за България и след време ще ми е необходим. Благодаря. Десислава Иванова: Когато навършиш 65 години и се пенсионираш в Испания, на каква база се изчислява пенсията? Благодаря предварително.

[ Още ]

Ще ми увеличат ли пенсията?

Ще ми увеличат ли пенсията?

15 ноември 2012

Здравейте, уважаеми редактори! Много въпроси се задават към г-н Сапарев и аз реших да направя едно запитване: Уважаеми г-н Сапарев, От 2001 г. съм в Испания и работя като домашна помощница. През 2009 г. навърших 60 години и се пенсионирах в България, като имах 30 години трудов стаж и приравних години от стажа си в Испания, за да направя 34 точки по тогава действаща система.

[ Още ]

Обезщетения и пенсии

26 юли 2012

За приложението „Новото начало” получихме много въпроси относно ползване на социалноосигурителни права в България. На най-важните от тях отговоря съветникът по трудови и социални въпроси към българското посолство Раймонд Сапарев.

[ Още ]