Нова дума

Каква е възможността за закупуване на осигурителен стаж в България?

8 юни 2012

Експерти от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) дават отговор на този въпрос.

[ Още ]

Пенсии и обезщетения

Пенсии и обезщетения

1 юни 2012

Въпросите, свързани със социалното и пенсионното осигуряване, вълнуват голяма част от българите в Испания. След проведения от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Генералното консулство във Валенсия информационен ден на 12 май (на снимката), Асоциацията на българите „Паисий Хилендарски” в Бенидорм изпрати до министър Тотю Младенов запитване по теми, които не са имали време да поставят на срещата. Ето първия от тях: Какви са причините за толкова дългото забавяне при издаването на формуляр Е-205, необходим за получаване на субсидии за лица над 52 години? Отговорите на МТСП, които бяха предоставени и на нас, засягат широк кръг сънародници.

[ Още ]

Въпроси за пенсиите

Въпроси за пенсиите

29 март 2012

Съветникът по трудовите и социалните въпроси към българското посолство в Мадрид Раймонд Сапарев отговаря на читателски въпроси във връзка с пенсиите. Ако и вие имате въпроси към г-н Раймонд Сапарев, може да ги зададете и чрез „Нова дума” – факс 91 697 25 96, имейл novaduma@yahoo.es или по пощата: NOVA DUMA, C/Simancas, 36, 28941 Fuenlabrada (Madrid).

[ Още ]

Промени при пенсиите

Промени при пенсиите

23 февруари 2012

Как и от кога се променя изчисляването на пенсиите в Испания? Отговор на тези въпроси дава адвокат Дора Пощакова във втората част от статията си „Ключови промени в испанската пенсионна система чукат на вратата”. Всеки, който има намерение да се пенсионира в Испания, е добре да познава най-важните промени, въведени законодателно на 2 август миналата година и влизащи в сила от 1 януари 2013 г. От друга страна, българското правителството прие промяна в нормативен документ, която води до облекчаване при процедурата за пенсиониране.

[ Още ]

КЛЮЧОВИ ПРОМЕНИ В ИСПАНСКАТА ПЕНСИОННА СИСТЕМА ЧУКАТ НА ВРАТАТА

КЛЮЧОВИ ПРОМЕНИ В ИСПАНСКАТА ПЕНСИОННА СИСТЕМА ЧУКАТ НА ВРАТАТА

16 февруари 2012

Поради редица демографски и икономически причини миналата година бяха приети сериозни реформи в испанското законодателство, касаещи пенсионното дело. В тази статия се опитваме да бъдем максимално полезни, фокусирайки се върху най-важните моменти от промените, въведени законодателно на 2 август миналата година и засягащи всички български граждани с намерения да се пенсионират в Испания след 1 януари 2013 година.

[ Още ]