Нова дума

Обезщетението за безработица и осигуровките за пенсия

13 юли 2012

Когато човек остане на „паро”, се вълнува от това ще намери ли скоро работа, какво обезщетение ще получава и за колко време... Но ако е прехвърлил 50-те, се прибавя и още едно колебание – какво се случва през тези месеци с пенсионното му осигуряване?

По статистически данни в момента в Испания има над 1 милион безработни на възраст над 50-годишна възраст. За да се пенсионират, те трябва да са били осигурявани най-малко в продължение на 15 години през целия си трудов живот (две от тези години е задължително да бъдат през 15-годишния период преди пенсиониране).

При получаване на обезщетение

Важно е да се знае, че докато човек взима обезщетение за безработица (т.нар. „паро”), му се удържа социално осигурителна вноска (тя е в размер на 4,7% от базата на обезщетението).

 

Целият текст е публикуван в брой 450 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. марчело 17/10/2019

    здравеите работих в ИСПАНИЯ 12 години и са ми плащани осигуровките върнах се в БЪЛГАРИЯ имам ли право да си възвърна парите защото до пенсия ми остава още 11 години


  2. НОВА ДУМА 25/10/2019

    Здравейте. Няма как да си върнете парите за платените осигуровки. Когато навършите пенсионна възраст, Испания ще ви изплаща пенсия за работените от вас години. Поздрави!