Нова дума

Документи и изчисление на испанската пенсия

15 ноември 2012

Въпроси:

Здравейте, бихте ли ми казали какъв документ и къде се изважда за трудов стаж, понеже заминавам за България и след време ще ми е необходим. Благодаря.

Венелина Павлова

* * *

Когато навършиш 65 години и се пенсионираш в Испания, на каква база се изчислява пенсията? Благодаря предварително.

Десислава Иванова

 

Отговор:

Уважаема госпожо Павлова,

Необходимо е да си извадите документ за трудов стаж (vida laboral). По принцип този документ ще Ви е необходим, когато достигнете необходимата възраст за пенсиониране, съответно в България и в Испания.

Уважаема госпожо Иванова,

Във всеки един от случаите компетентните социалноосигурителни институции от България и Испания ще обменят информация за трудовия/осигурителен стаж, който имате във всяка една от тях. Например, имате 30 години трудов стаж в България и 10 години осигурителен стаж в Испания. Доколкото и в двата случая не отговаряте на изискванията за отпускане на пенсия, то двата стажа ще се сумират...

 

Целият текст на Раймонд Сапарев, съветник по трудовите и социални въпроси в Посолството на Р. България в Мадрид, е публикуван в брой

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:

  1. Уважаем екип , много Ви благодаря за Вашата цена помощ за всички българи в Испания!
    Надявам се да можете да ми помогнете относно моя въпрос. Пенсионирана съм през 2011 година в България.Имам 34 години трудов стаж. Пенсионирах се на 62 години .Продължавам да работя в Испания от 2009 година с постоянен трудов договор .Тази година навършвам 65 години. Каква е следва6тата стъпка която трябва да предприема когато навърша 65 години през ноември месец.Предварително Ви благодаря за Вашето съдействие.