Нова дума

Кристалина Георгиева поема бюджета на ЕС

Кристалина Георгиева поема бюджета на ЕС

10 септември 2014

Кристалина Георгиева ще бъде зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси в бъдещата комисия (2014-2019). Припомняме, през последните дни се спекулираше, че българският ни еврокомисар ще поеме ресор „Данъчно облагане и борба с измамите". Ресорите бяха обявени от новия шеф на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция в Брюксел. Веднага след обявяването на ресорите, Кристалина Георгиева написа в профила си във фейсбук, че оттук нататък предстоят нови предизвикателства. Тя благодари на новоизбрания председател на ЕК Жан-Клод Юнкер за гласуваното доверие и на всички за подкрепата.

[ Още ]

Още една възможност да се запишем в избирателните списъци тук и да гласуваме за испанските кандидати на изборите за ЕП

20 март 2014

На 25 май в Испания (както и в още няколко държави, сред които и България) ще се проведат изборите за европейски парламент. Канцеларията за избирателния ценз (Oficina del censo electoral) е регистирала към 1 януари 2014 г. 333 077 избиратели, граждани на страна-член на ЕС, които могат да гласуват, защото фигурират в избирателните списъци.

[ Още ]

ЕК защити правото на всеки да живее, работи и учи навсякъде в ЕС

15 януари 2014

Европейската комисия охлади стремежите на Великобритания да въведе особени мерки срещу притока на емигранти от Източна Европа, по-специално на българи и румънци. Брюксел публикува своето отношение към въпроса, който разбуни духовете на Острова и предизвика ксенофобски настроения в много от развитите западноевропейски икономики.

[ Още ]

Имигрантите биха могли да направят повече за Великобритания от местните, заяви консерватор

8 януари 2014

Работниците от Румъния и България биха могли да направят повече за Великобритания от местните жители, заяви консерваторът лорд Джон Атли, цитиран от вестник "Дейли мейл". Той подкрепи изявленията в Камарата на лордовете, че работливите румънци и българи ще плащат повече в данъци, отколкото ще получават като социални помощи и обществени услуги, както са правили предишни имигранти в ЕС. Атли добави, че правителството е много щастливо от свободното движение на хора в ЕС, след като ограниченията на трудовия пазар бяха отменени на 1 януари. Той добави, че е съгласен с идеята, че румънците и българите ще...

[ Още ]

Европейската комисия дава по 6000 евро за приет бежанец

6 декември 2013

Европейската комисия (ЕК) предлага да плаща на страните членки по 6000 евро за всеки регистриран според правилата на ООН бежанец, когото те се съгласят да приемат, съобщи електронното издание EU Observer. Идеята е част от пакет мерки, изготвен от ЕК, който цели да се сложи край...

[ Още ]