Нова дума

Брюксел обвинява Испания за неправилна данъчна процедура

26 ноември 2015

Европейската комисия е обвинила Испания в нарушение при изпълнението на изискванията на известния формуляр 720, според който всички данъкоплатци трябва да декларират пред Данъчната агенция притежаваната от тях в други страни собственост. Генералната дирекция за данъчно облагане и митнически съюз към Европейската комисия е изпратила на 19 ноември писмо до испанското правителство...

[ Още ]

Какви обезщетения можем да получим при отменен или закъснял полет

Какви обезщетения можем да получим при отменен или закъснял полет

21 август 2015

Между 250 и 600 евро обезщетение може да получи всеки гражданин, ако полетът му е отменен или е закъснял с повече от 3 часа. Това е указано в Регламент (EО) № 261/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 11 февруари 2004 г. относно създаване на общи правила за обезщетяване и помощ на пътниците при отказан достъп на борда и отмяна или голямо закъснение на полети. Имайте предвид, че според документа няма значение дали авиокомпанията е нискотарифна или не, важно е да е регистрирана в ЕС.

[ Още ]

Новите правила за наследяване в ЕС вече се прилагат. Вижте кой е наследник в Испания

Новите правила за наследяване в ЕС вече се прилагат. Вижте кой е наследник в Испания

18 август 2015

Новият европейски регламент за наследяването в рамките на Европейския съюз влезе в сила на 17 август и вече се прилага към наследяването на лица, които са починали от същата дата натам. Припомняме, че според Регламент (ЕС) № 650/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 4 юли 2012 година относно компетентността, приложимото право, признаването и изпълнението на решения и приемането и изпълнението на автентични актове в областта на наследяването и относно...

[ Още ]

„Фондацията” – с концерти в Испания

„Фондацията” – с концерти в Испания

5 февруари 2015

Иван Лечев, Кирил Маричков, Славчо от Б.Т.Р., Дони и Венко Поромански обявиха турне със своя проект „Фондацията” в Европа. „Очаквайте ни във Валенсия, Мадрид, Валядолид, Париж, Брюксел, Люксембург, Хамбург, Берлин, Франкфурт, Амстердам, Лондон, Будапеща, Виена, Прага, Мюнхен, Цюрих, Милано, Копенхаген и Стокхолм”, анонсираха музикантите. Турнето им започва през март.

[ Още ]

Решение на Съда на ЕС за социалните помощи

27 ноември 2014

Икономически неактивните граждани на Съюза, които отиват в друга държава членка с единствената цел да ползват социални помощи, могат да бъдат изключени от кръга на лицата с право на някои социални обезщетения. В Германия чужденците, които влизат на територията на страната, за да получават социални помощи, или които имат право на пребиваване единствено с цел да търсят работа, са изключени от кръга на лицата с право на помощи за основна социална закрила („Grundsicherung“), които се отпускат в частност за да се осигури издръжката на живота на съответните лица.

[ Още ]