Нова дума

Домашните помощници не са добре защитени

1 ноември 2012

Домашните помощници в Европа нямат идентична правна защита с останалите трудово заети хора. Това отбелязват специалистите от Международната организация по труда (MOT) и като мярка предлагат въвеждането на Конвенция №189 – „Достоен труд за надомните работници”. Тя ще влезе в сила през следващата година.

[ Още ]

15 хиляди испанци берат грозде във Франция

15 хиляди испанци берат грозде във Франция

27 септември 2012

Дойде ли време за гроздобер, много испанци и чужденци обръщат поглед към Франция. Вестник „АВС” пише: „Това е изход от кризата: надницата е 10 евро на час и за един месец във Франция те се връщат у дома с близо 2500 евро...

[ Още ]

Язвата, наречена КОРУПЦИЯ

Язвата, наречена КОРУПЦИЯ

2 август 2012

В доклада на Комисията до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, който беше представен неотдавна, е записано: “Загрижеността във връзка с корупцията в България има значителни мащаби - 96 % от българите смятат корупцията за сериозен проблем, а за 68 % от интервюираните ситуацията в тази област е останала непроменена или се е влошила спрямо 2007 година.

[ Още ]

„Имаме обществена енергия да си помагаме”

„Имаме обществена енергия да си помагаме”

18 юли 2012

Наводнения, пожари, глад, земетресения, трагедии при военни конфликти... откакто през февруари 2010 г. Кристалина Георгиева стана еврокомисар (по-малко от месец след опустошителния трус в Хаити и няколко седмици преди този в Чили, последван от цунами) тя едва ли е имала и ден почивка. На 12 април – след пътувания до Япония и до България – Кристалина Георгиева бе в Мадрид.

[ Още ]

„Испания ще излезе от кризата по-силна”

„Испания ще излезе от кризата по-силна”

12 юли 2012

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева говори на 12 юли в Мадрид пред политици, икономисти, общественици, дипломати, представители на неправителствения сектор, журналисти. Домакин на срещата беше престижната независимата организация за дебати „Форум нова икономика”, която периодично организира срещи с известни личности. „Испания ще излезе от кризата по-силна, Европа ще излезе от кризата по-силна”, заяви еврокомисарят по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

[ Още ]