Нова дума

Деклариране на пенсията от чужбина

Деклариране на пенсията от чужбина

16 април 2015

Данъчната кампания в Испания вече започна. Няколко наши читатели споделиха, че още първия ден – 7 април, са поискали черновата на декларацията си за IRPF за 2014 г., потвърдили са я и три дни по-късно са получили по банковите си сметки сумата, която трябва да им бъде върната.

Декларацията може да бъде представена и чрез програмата PADRE, която се сваля от дигиталната платформа на Данъчната агенция – www.aeat.es. Кампанията продължава до 30 юни.

Тези, които се затрудняват с електронното попълване на декларацията, могат да поискат среща в офисите на Данъчната агенция от 6 май натам, обаждайки се на телефон 901 22 33 44. Те се насрочват от 11 май натам, за да може данъкоплатците на място да поискат чернова на декларацията си или модификацията й. Автономните области и кметствата също отварят офиси за данъчната кампания.

Тази година познатата като система RENO, която генерира референтния номер, за да получите по интернет черновата на декларацията си, заменя традиционното квадратче номер 620. За да получите референцията, трябва да попълните идентификационния си номер (NIE в нашия случай), сумата от квадратче 415 на миналогодишната ви декларация и номер на мобилен телефон, на който ще ви го изпратят като SMS. С този референтен номер в системата RENO ще можете да потвърдите черновата си.

Припомняме, че задължени да подадат данъчна декларация са всички, които имат над 22 000 евро брутен годишен доход от един платец и всички, които имат над 11 200 евро брутен годишен доход от повече от един платец. (Сумата, получена от втория, третия и т.н. общо, надхвърля 1500 евро годишно. Имайте предвид, че ако сте сменили работата един път, вече имате двама платци за годината. Ако сте работили няколко месеца, а през останалото време сте получавали обезщетение, също имате двама платци. Ако получавате пенсия от чужбина, също имате двама платци. При какви условия трябва да се декларира? Кой трябва да подаде декларация в този случай? Какво се случва с dación en pago, pérdidas de las preferentes и indemnizaciones por despido?

Отговорите на тези въпроси може да намерите в брой 528 на "Нова дума".

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: