Нова дума

Въпроси и отговори за пенсията – част 3

4 декември 2017

Продължаваме темата за пенсиите с въпроси, зададени от сънародници на срещата за пенсионирането през октомври, за които не стигна времето да бъде отговорено в залата. Те са подготвени от адв. София Николаева.

Въпрос 1:

На 19.09.2020 г. навършвам 65 г. При навършването на 65 г. ще имам 17 г. испански осигурителен стаж, 23 г. в България – общо 40 г. Каква пенсия ще получа тук в Испания? Ще  мога ли да я получавам в България в пълния й размер?

Дичев

Отговор 1:

Г-н Дичев, според актуалната норма за пениониране (подчертавам актуалната, тоест, ако до 2020 г. няма промени в закона), ще отговаряте на условията, както за възраст, така и за осигурителен стаж. Размерът на пенсията Ви ще зависи от осигурителните Ви основи през тези работни периоди. Ако я получавате в България, ще можете да получавате определената Ви сума за пенсия, без социални плюсове, предвидени единствено и само при постоянно пребиваване в Испания.

Въпрос 2:

От 15 г. съм в Испания, от които 8 съм на paro и помощи. Как ще ми бъде отпусната пенсия?

Мария Тачева

Отговор 2:

За да мога да отговоря конкретно, имам нужда от повече информация: на каква възраст сте, колко години осигурителен стаж имате, имате ли отпусната пенсия от друга европейска страна, т.н.

Въпрос 3:

При 40 г. трудов стаж възможно ли е пенсиониране на 64 г.?

Отговор 3:

Не, тъй като не сте достигнали минималната възраст за пенсиониране. Ще трябва да изчакате навършване на нужната възраст.

Въпрос 4:

Може ли жена домашна помощница да се пенсионира на 63 г.?

Отговор 4:

Както пояснихме в предни отговори, не само възрастта е условие, също така се взимат под внимание и осигурителните периоди. Предполагам, че въпросът Ви се отнася за предпенсиониране.

Въпрос 5:

Подадох документи за пенсиониране на 24.08.2017 г. за предсрочно пенсиониране, след 1 месец получих писмо от НОИ –  София за 9 месеца не добре оформени в книжата – не ми ги признават. Имам 35 г. и 6 м. за пенсиониране, но може ли по-късно, след решението за пенсия, да се преизчисли с новия документ от 9 месеца, които не са признати първоначално?

 

Още въпроси и отговори са публикувани в брой 593 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:

  1. Работя 10 години в Испания - сервисио доместико ,имам пълната осигуровка , имам 11 години трудов стаж в България . Какъв ще бъде размерът на пенсията ми в Испания ?