Нова дума

Датите на изпитите за придобиване на испанска националност през 2020 г.

Датите на изпитите за придобиване на испанска националност през 2020 г.

23 януари 2020

Всяка година институтът „Сервантес“ организира двата изпита – за диплома за владеене на испански език DELE (Diploma de Español como Lengua Extranjera) и за доказване познаването на испанската Конституция, както и на социалната и културна реалност в страната CCSE (Conocimientos Constitucionales y Socioculturales de España), които са необходими за придобиване на испанска националност поради резиденция.

[ Още ]

Изпити за vigilantes de seguridad през 2020 година

Изпити за vigilantes de seguridad през 2020 година

9 януари 2020

Както всяка година, и тази се организират няколко изпитни сесии за придобиване на разрешително за работа като охранител в Испания. Ето подробности кога са датите и какви са изискванията: На 2 януари 2020 г. в Boletin Oficial de Estado (BOE – испанският еквивалент на Държавен вестник) беше обнародвано решението на Държавния секретариат по сигурността за изпитите за vigilantes de seguridad и escoltas privados, прието през ноември миналата година.

[ Още ]

Кои са празничните почивни дни през 2020 г.

Кои са празничните почивни дни през 2020 г.

19 декември 2019

12 национални празнични почивни дни ще има в Испания през 2020 г. Почивни за цялата страна са 8 национални фиести (подчертани са по-долу): 1 януари (Нова година), 6 януари (Ден на тримата влъхви), 10 април (Велики петък), 1 май (Ден на труда)...

[ Още ]

Покупко-продажба на автомобили втора употреба

5 декември 2019

Купуването и продаването на моторно превозно средство втора употреба понякога може да доведе до определени усложнения и непредвидени обстоятелства, според Първото проучване за навиците за покупка и продажба на употребявани автомобили в Испания, подготвено от Tramicar. Доверието и надеждността са ключови елементи за потребителите при закупуване на превозно средство с тези характеристики.

[ Още ]

Кой и как може да иска социален бонус за електроенергия

Кой и как може да иска социален бонус за електроенергия

5 декември 2019

В Испания 5,1 милиона души – 11% от домакинствата, – не могат да поддържат дома си при подходяща температура през зимата, според Проучването за бедността, уязвимостта и енергийното неравенство. Проблемът засяга преди всичко жители Кастилия-Ла Манча, Андалусия, Екстремадура и Мурсия. За да помогне на семействата да се справят със сметката за ток, правителството предлага социален бонус (bono social), чиято цел е да защити уязвимите домакинства. Както е посочено на уебсайта на правителството, социалният бонус е „намаление“ на сметката за ток. Той може да се иска в три случая.

[ Още ]