Нова дума

Субсидия за 52 г. и за autónomos

7 ноември 2019

Често повтарящи се случаи: хора, които са работили за чужда сметка години наред, решават да станат autónomos. След време обстоятелствата ги принуждават да прекратят дейността. Тъй като са над 52 години, те се нуждаят от предназначената за безработни на тази възраст субсидия от 430,27 евро месечно.

[ Още ]

Връщаме часовника с час назад

Връщаме часовника с час назад

24 октомври 2019

В нощта срещу неделя (27 октомври) ще имаме възможност да поспим с един час повече. В 3 часа сутринта Испания се връща към астрономическото часово време. Корекцията е с един час назад (3:00 часа става 2:00 часа). През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година...

[ Още ]

Какво покрива застраховката на дома?

Какво покрива застраховката на дома?

24 октомври 2019

Според данните на Асоциацията на застрахователите (Unespa), 72% от испанските домакинства имат застрахован дом. Застраховката на дома – най-честата след задължителната застраховка за колата, – покрива непредвидени случаи като пожар, кражба, случайно счупване на стъкло… Но в много случаи (в зависимост от компанията и наетия продукт) включва и покритие...

[ Още ]

Съвети за finiquito при напускане на работа

Съвети за finiquito при напускане на работа

10 октомври 2019

Обикновено в трудовия си живот човек сменя няколко пъти работно място и при напускането пред него се поставя документа за окончателната „сметка“ – finiquito. Хорхе Данес – адвокат по трудово право, изброява няколко практични съвета за избягване на евентуална измама и загуба на права. Finiquito е документ, който предприятието трябва да връчи на работника/служителя, когато той спре да предоставя услугите си, независимо дали поради уволнение, прекратяване на временен договор, доброволно напускане и т.н.

[ Още ]

Как да си запазим час за консулството в Барселона

Как да си запазим час за консулството в Барселона

11 септември 2019

Консулската служба в Барселона вече е факт. Тя отвори врати за граждани на 10 септември и предоставя по-лесен и бърз достъп до консулски услуги, като подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност, извършване на нотариални заверки на пълномощни и декларации, получаване на актове за гражданско състояние и др. Адресът на задграничното ни представителство, което е с консулски окръг автономна област Каталуния и автономна област Арагон, е: Avinguda de la Riera de Cassoles, 54, 08012 Barcelona, точно до metro Lesseps (L-3) и е близо до популярната туристическа забележителност Park Güell в Barrio Vila de Gracia. Приемното време е от понеделник до петък, от 9.00 ч. до 12.30 ч.

[ Още ]