Нова дума

Кой и как може да иска социален бонус за електроенергия

Кой и как може да иска социален бонус за електроенергия

5 декември 2019

В Испания 5,1 милиона души – 11% от домакинствата, – не могат да поддържат дома си при подходяща температура през зимата, според Проучването за бедността, уязвимостта и енергийното неравенство. Проблемът засяга преди всичко жители Кастилия-Ла Манча, Андалусия, Екстремадура и Мурсия. За да помогне на семействата да се справят със сметката за ток, правителството предлага социален бонус (bono social), чиято цел е да защити уязвимите домакинства. Както е посочено на уебсайта на правителството, социалният бонус е „намаление“ на сметката за ток. Той може да се иска в три случая.

[ Още ]

Какво е необходимо на самонаетите, за да се пенсионират?

21 ноември 2019

Условията за пенсиониране на работещите за собствена сметка претърпяха някои промени с последната реформа. Кои са те? Както всички други трудещи се, autónomos също трябва да отговарят на минимални изисквания за пеенсиониране.

[ Още ]

Субсидия за 52 г. и за autónomos

7 ноември 2019

Често повтарящи се случаи: хора, които са работили за чужда сметка години наред, решават да станат autónomos. След време обстоятелствата ги принуждават да прекратят дейността. Тъй като са над 52 години, те се нуждаят от предназначената за безработни на тази възраст субсидия от 430,27 евро месечно.

[ Още ]

Връщаме часовника с час назад

Връщаме часовника с час назад

24 октомври 2019

В нощта срещу неделя (27 октомври) ще имаме възможност да поспим с един час повече. В 3 часа сутринта Испания се връща към астрономическото часово време. Корекцията е с един час назад (3:00 часа става 2:00 часа). През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година...

[ Още ]

Какво покрива застраховката на дома?

Какво покрива застраховката на дома?

24 октомври 2019

Според данните на Асоциацията на застрахователите (Unespa), 72% от испанските домакинства имат застрахован дом. Застраховката на дома – най-честата след задължителната застраховка за колата, – покрива непредвидени случаи като пожар, кражба, случайно счупване на стъкло… Но в много случаи (в зависимост от компанията и наетия продукт) включва и покритие...

[ Още ]