Нова дума

Испанско паро в България – II вариант

Испанско паро в България – II вариант

25 април 2019

В миналия брой на „Нова дума“ споделихме информация от първо лице за един от двата варианта за получаване на испанско паро в България. Припомняме, че в описания случай е необходим формуляр U1, който е удостоверение за социалноосигурителни периоди, които да бъдат взети под внимание при изчисление на обезщетения за безработица.

[ Още ]

Испанско „паро” в България – I вариант

4 април 2019

Как да получим испанско обезщетение за безработица в България, без да сме се регистрирали в бюрата по труда тук, след като испанският ни работодател ни е освободил? Има и такъв вариант, който не е много разпространен сред българските граждани, но може да се стори полезен на някои, които са решили да скъсат окончателно с Испания.

[ Още ]

Подаваме данъчна декларация до 1 юли 2019 г.

Подаваме данъчна декларация до 1 юли 2019 г.

4 април 2019

Данъчната кампания Renta 2018 започна на 1 април и ще продължи до 1 юли 2019 г. От агенцията по приходите обявиха важни новости, свързани с представянето на декларацията, сред които улеснения за правещите това по интернет...

[ Още ]

Местим часовника с час напред

Местим часовника с час напред

21 март 2019

Задължителното все още преминаване към лятно часово време ще стане в неделя – 31 март 2019 година. Тогава в 2,00 ч. през нощта ще трябва да преместим стрелките на часовника с час напред.

[ Още ]

Новости в данъчната кампания

Новости в данъчната кампания

21 март 2019

Данъчната кампания 2018/2019 ще започне на 2 април и ще приключи на 1 юли. От 15 март Данъчната агенция предоставя на разположение на данъкоплатците техните фискални данни с актуализирано приложение за мобилни телефони и таблети. Новост през тази година е премахването на възможността да се представя в данъчната служба чернова на декларацията на хартия. Оказва се, че през 2016 г. само 727 данъкоплатци са използвали този вариант. Вместо това, декларацията трябва да бъде подадена по електронен път чрез интернет...

[ Още ]