Нова дума

Какво е необходимо на самонаетите, за да се пенсионират?

21 ноември 2019

Условията за пенсиониране на работещите за собствена сметка претърпяха някои промени с последната реформа. Кои са те? Както всички други трудещи се, autónomos също трябва да отговарят на минимални изисквания за пеенсиониране.

[ Още ]

Субсидия за 52 г. и за autónomos

7 ноември 2019

Често повтарящи се случаи: хора, които са работили за чужда сметка години наред, решават да станат autónomos. След време обстоятелствата ги принуждават да прекратят дейността. Тъй като са над 52 години, те се нуждаят от предназначената за безработни на тази възраст субсидия от 430,27 евро месечно.

[ Още ]

Връщаме часовника с час назад

Връщаме часовника с час назад

24 октомври 2019

В нощта срещу неделя (27 октомври) ще имаме възможност да поспим с един час повече. В 3 часа сутринта Испания се връща към астрономическото часово време. Корекцията е с един час назад (3:00 часа става 2:00 часа). През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 година...

[ Още ]

Какво покрива застраховката на дома?

Какво покрива застраховката на дома?

24 октомври 2019

Според данните на Асоциацията на застрахователите (Unespa), 72% от испанските домакинства имат застрахован дом. Застраховката на дома – най-честата след задължителната застраховка за колата, – покрива непредвидени случаи като пожар, кражба, случайно счупване на стъкло… Но в много случаи (в зависимост от компанията и наетия продукт) включва и покритие...

[ Още ]

Съвети за finiquito при напускане на работа

Съвети за finiquito при напускане на работа

10 октомври 2019

Обикновено в трудовия си живот човек сменя няколко пъти работно място и при напускането пред него се поставя документа за окончателната „сметка“ – finiquito. Хорхе Данес – адвокат по трудово право, изброява няколко практични съвета за избягване на евентуална измама и загуба на права. Finiquito е документ, който предприятието трябва да връчи на работника/служителя, когато той спре да предоставя услугите си, независимо дали поради уволнение, прекратяване на временен договор, доброволно напускане и т.н.

[ Още ]