Нова дума

Разходи на autónomos, които имат данъчни приспадания

Разходи на autónomos, които имат данъчни приспадания

1 август 2019

Самонаетите професионалисти (autónomos) и индивидуалните предприемачи могат да приспаднат част от разходите си. Какво може да се приспадне от разходите за извършване на дейността в рамките на сегашната данъчна система? Първото, което трябва да се има предвид, е, че за да бъде признат за приспадане от данъка даден разход, е необходимо той да е натрупан, осчетоводен и оправдан с фактура.

[ Още ]

Права на пътуващите със самолет – II част

18 юли 2019

Медиите и социалните мрежи в България избухнаха наскоро, след като стана ясно, че на едно 17-годишно момиче, пътуващо само от Мадрид до София, му е отказан достъп до борда на самолет на авиокомпания WizzAir поради продадени повече билети и липса на място в летателната машина. Какви са правата ни при подобен случай и още полезна информация по отношение на пътуващите със самолет – вижте във втората част на публикацията.

[ Още ]

Как сами да подадем жалба срещу авиокомпания?

Как сами да подадем жалба срещу авиокомпания?

18 юли 2019

Три са авиокомпаниите, които изпълняват директни полети между Испания и България. Ето как директно – без да минавате през фирми, които прибират процент от обезщетението, – може да подадете оплакване в случай на закъснение, отмяна или отказан достъп до борда на самолета: Bulgaria Air – трябва да свалите формуляра на ЕС за жалби от сайта на ГД ГВА – https://www.caa.bg, да го попълните, подпишете, сканирате и да го изпратите на имейл адрес: crfb@air.bg. От там ще обработя документите ви и ще ви отговорят в срок от 2 месеца.

[ Още ]

Права на пътуващите със самолет – I част

Права на пътуващите със самолет – I част

4 юли 2019

Лятото започна със закъснения на някои полети между Испания и България. В разгара на сезона нека си припомним какви са правата ни като пътници и как можем да ги потърсим. Правата на пътуващите със самолет в ЕС се регулират основно от Регламент (ЕК) 261/2004 и се прилагат: - Ако вашият полет е в рамките на ЕС и се изпълнява от авиокомпания от ЕС или от страна извън Съюза. - Ако вашият полет пристига в ЕС от страна извън Съюза и се изпълнява от авиокомпания от ЕС. - Ако вашият полет тръгва от ЕС за страна извън...

[ Още ]

Колко пари, алкохол и цигари можем да носим при пътуване в ЕС?

Колко пари, алкохол и цигари можем да носим при пътуване в ЕС?

20 юни 2019

Ако планирате да влезете в страна от ЕС или да я напуснете с 10 000 евро или повече в брой (или с еквивалент на тази сума в друга валута), трябва да ги декларирате пред митническите власти. Ако не направите това, парите ви могат да бъдат задържани от митническите органи и може да бъдете глобени. Имайте предвид, че митническите органи могат да извършват индивидуални проверки...

[ Още ]