Нова дума

Местим часовника с час напред

Местим часовника с час напред

21 март 2019

Задължителното все още преминаване към лятно часово време ще стане в неделя – 31 март 2019 година. Тогава в 2,00 ч. през нощта ще трябва да преместим стрелките на часовника с час напред.

[ Още ]

Новости в данъчната кампания

Новости в данъчната кампания

21 март 2019

Данъчната кампания 2018/2019 ще започне на 2 април и ще приключи на 1 юли. От 15 март Данъчната агенция предоставя на разположение на данъкоплатците техните фискални данни с актуализирано приложение за мобилни телефони и таблети. Новост през тази година е премахването на възможността да се представя в данъчната служба чернова на декларацията на хартия. Оказва се, че през 2016 г. само 727 данъкоплатци са използвали този вариант. Вместо това, декларацията трябва да бъде подадена по електронен път чрез интернет...

[ Още ]

Как СОЛВИТ център помага на българите в Испания

Как СОЛВИТ център помага на българите в Испания

21 март 2019

Ако решението за отпускане на пенсията ви в България се бави или сте получили отказ за субсидия за безработица в Испания, макар да имате право на такова, има една институция, която може да ви помогне напълно безплатно, в установени срокове и на български език. Става дума за СОЛВИТ център, към който многократно сме насочвали наши читатели с различни административни проблеми. Въпреки това услугите му продължават да не са познати за много хора, затова си позволяваме да припомним...

[ Още ]

Наемане на жилище: въпроси и отговори

Наемане на жилище: въпроси и отговори

7 март 2019

В новия правителствен декрет за наемите има някои съществени промени: договорът със собственика се увеличава от 3 на 5 години (7 години, ако наемодателят е компания), а наемът не може да се увеличава с повече от годишния инфлационен процент (IPC). Декретът отваря вратата за възможността автономните и общинските власти да определят таван на наемите по зони. Има въпроси, отговорите на които трябва да се знаят, ако се наема жилище.

[ Още ]

Неработни дни за посолството на Република България в Мадрид през 2019 г.

21 февруари 2019

Посолството на Република България в Мадрид обяви неработните дни през 2019 година. По-голямата част от тях са свързани с българските национални празници, но има и такива, които са според официалните празници в Испания.

[ Още ]