Нова дума

За домашните помощници: Осигуровките – с 20% отстъпка

За домашните помощници: Осигуровките – с 20% отстъпка

5 януари 2012

От 1 януари т.г. вече не съществува особеният осигурителен режим, в който бяха включени домашните помощници, работещи легално. През декември 2011 г. в него са били регистрирани 296 950 души – около една трета от занимаващите се с тази дейност, за които се смята, че са близо един милион. Какво се случва оттук нататък? Домашните помощници вече ще се осигуряват по общия режим, както по-голямата част от работещите. Но тъй като дейността им е специфична, съществуват някои особености. Затова те са обособени в т. нар. „специална система” за заети с помощ в домакинството. Да припомним, че тук са включени всички, които полагат грижи за едно домакинство или за отделни негови членове – интерни, екстерни, работещи почасово, гледачи на деца или възрастни хора, т. нар. „матримонио”.

[ Още ]

За домашните помощници: Преходен период от шест месеца

За домашните помощници: Преходен период от шест месеца

22 декември 2011

Какво на практика се променя за домашните помощници от 1 януари? Това се питат в навечерието на Нова година много наши читатели. Този въпрос си задаваме и ние.

[ Още ]

Домашните помощници: договори, права и задължения, заплащане

Домашните помощници: договори, права и задължения, заплащане

24 ноември 2011

Както „Нова дума” писа миналата седмица, испанското правителство промени регламентирането на труда на домашните помощници. На 17 ноември 2011 г. в брой 277 от 2011 г. на BOE (испанския еквивалент на Държавен вестник) е обнародван Кралски указ 1620/2011 от 14 ноември, който регламентира трудовоправното отношение със специален характер на занимаващите се с помощ в домакинството (Real Decreto 1620/2011, de 14 de noviembre, por el que se regula la relación laboral de carácter especial del servicio del hogar familiar).

[ Още ]