Нова дума

От 1-ви април някои домашни помощници имат право да внасят сами социалните си осигуровки

От 1-ви април някои домашни помощници имат право да внасят сами социалните си осигуровки

7 февруари 2013

От 1-ви април имат право да внасят сами социалните си осигуровки. Внимание: промените се отнасят единствено за лица, които работят под 60 часа на месец за определен работодател (няма значение общият брой на часовете, нито този на работодателите, важно е за всеки един от тях да работите не повече от 60 часа на месец). На уеб страницата на Министерството на заетостта и социалното осигуряване - http://www.empleo.gob.es/es/portada/serviciohogar/index.htm - могат да се прочетат новостите, които засягат домашните помощници.

[ Още ]

Важно за домашните помощници

Важно за домашните помощници

24 януари 2013

В края на миналата година правителството одобри декрет с промени, които засягат домашните помощници. Основната новост е, че онези, които работят почасово (обикновено за няколко работодатели), вече могат сами да представят необходимите документи за...

[ Още ]

Реформата, която вади очи, вместо да изписва вежди

11 октомври 2012

Испания губи средства в резултата на промените в осигуряването на домашните помощници. Както „Нова дума” съобщи миналата седмица, загубата е в такъв размер, че за цяла година би достигнала сумата от 63 милиона евро. Това показват сметките на Министерството на заетостта и социалната сигурност, след като бяха анализирани резултатите от преходния период за интегриране на домашните помощници в общия осигурителен режим. Предлагаме ви още информация от доклада, изработен от експерти на Министерството на заетостта.

[ Още ]

63 милиона евро годишно – загуба от осигуровките на домашните помощници

63 милиона евро годишно – загуба от осигуровките на домашните помощници

4 октомври 2012

Това показват сметките на Министерството на заетостта и социалната сигурност, след като бяха анализирани резултатите от преходния период за интегриране на домашните помощници в общия осигурителен режим. На 1 октомври държавният серкетар по социална сигурност Томас Бургос се яви пред парламентарната комисия, позната като „Пактът от Толедо”, за да запознае депутатите с основните заключения, до които са достигнали експертите при анализа.

[ Още ]

Глоби за нелегални домашни помощници

6 юли 2012

Многократно вестник „Нова дума” информира подробно за новите изисквания за осигуряването на домашните помощници. Какви обаче са последиците от неспазване на задължението за включването на домашните помощници в системата на социалното осигуряване от 1 юли 2012 г.? Отговорът на този въпрос дава адвокат Дора Пощакова.

[ Още ]