Нова дума

Реформата, която вади очи, вместо да изписва вежди

11 октомври 2012

Испания губи средства в резултата на промените в осигуряването на домашните помощници. Както „Нова дума” съобщи миналата седмица, загубата е в такъв размер, че за цяла година би достигнала сумата от 63 милиона евро. Това показват сметките на Министерството на заетостта и социалната сигурност, след като бяха анализирани резултатите от преходния период за интегриране на домашните помощници в общия осигурителен режим. Предлагаме ви още информация от доклада, изработен от експерти на Министерството на заетостта.

[ Още ]

63 милиона евро годишно – загуба от осигуровките на домашните помощници

63 милиона евро годишно – загуба от осигуровките на домашните помощници

4 октомври 2012

Това показват сметките на Министерството на заетостта и социалната сигурност, след като бяха анализирани резултатите от преходния период за интегриране на домашните помощници в общия осигурителен режим. На 1 октомври държавният серкетар по социална сигурност Томас Бургос се яви пред парламентарната комисия, позната като „Пактът от Толедо”, за да запознае депутатите с основните заключения, до които са достигнали експертите при анализа.

[ Още ]

Глоби за нелегални домашни помощници

6 юли 2012

Многократно вестник „Нова дума” информира подробно за новите изисквания за осигуряването на домашните помощници. Какви обаче са последиците от неспазване на задължението за включването на домашните помощници в системата на социалното осигуряване от 1 юли 2012 г.? Отговорът на този въпрос дава адвокат Дора Пощакова.

[ Още ]

За осигуряването на домашните помощници

15 юни 2012

Осигурителните вноски се правят от работодателя – на практика се теглят от банковата му сметка. По-голямата част поема той, но както в другите сфери труд определен процент се дължи от работника и му се приспада от заплатата.

[ Още ]

Времето изтича

Времето изтича

8 юни 2012

Остава по-малко от месец до 1 юли 2012 г., когато специалният осигурителен режим за домашни помощници ще остане в историята. Към края на м.г. в него са включени 296 950 души. На 30 юни изтича преходният период за приспособяване към новата нормативна уредба. Работодателите, които имат помощници в домакинството и им плащат осигуровките, са длъжни да ги пререгистрират. В противен случай прехвърлянето ще бъде направено служебно, а „за наказание” осигурителната вноска ще е по-висока. Домашните помощници, които работят в различни къщи и все още продължават сами да си плащат осигуровките, са в най-затруднено положение.

[ Още ]