Нова дума

ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ: Правата на домашните помощници

ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ: Правата на домашните помощници

12 януари 2012

Във връзка с промените в регламентирането на труда на хората, занимаващи се с помощ в домакинството, публикуваме серия от статии, разясняващи техните права и задължения.

За трудовоправно отношение в тази сфера се смята такова, което е сключено от представител на домакинството (физическо лице) като работодател, от една страна, а от друга – от работника, извършващ платени услуги в семейния дом на работодателя си. Услугите и дейностите могат да бъдат от различен характер: ръководене на домакинството или общи грижи за дома, грижи за член или членове на семейството, както и други дейности като гледане на деца, градинарство, управление на автомобил и подобни. Те мога да работят на интерна, екстерна, на пълен или частичен работен ден, почасово и т.н.

Не се включат услугите, извършвани за юридически лица от граждански или търговски характер (например фирми за почистване), независимо, че по същността си дейността може да е помощ в домакинството.

 Писмен или устен договор?

Договорът задължително трябва да е писмен, ако продължителността му е над 4 седмици. Освен това имате право да получите в писмен вид информация за всички условия, които не се съдържат в договора.

 

Целият текст е публикуван в брой 424 на вестник "Нова дума". 

 

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Nevelina 09/06/2012

    Tarsia rabota v Valensia Barselona Alekante kato doma6en pomo6tnik po4istvane moje li niakoi da pomogne tel 0895010164