Нова дума

Отворен трудов пазар в Европа за българи и румънци

9 януари 2014

Гражданите на България и Румъния получиха правото да работят без ограничения във всички държави от Европейския съюз. Решението влезе в сила точно седем години след присъединяването им към ЕС.

[ Още ]

Как да работим като водни спасители

17 октомври 2013

Лятото отмина, но какъв по-подходящ момент от периода до топлите месеци на следващата година за безработни, които искат да се преквалифицират и да станат водни спасители. За това има специално организирани платени курсове, които обаче често са шанс за някой, който няма перспектива пред себе си. Многобройните частни басейни в Испания – към хотели, жилищни блокове и др., осигуряват сезонна заетост за доста хора. Освен спасители, се наемат също портиери, персонал за поддръжка и почистване.

[ Още ]

Работа за 24 000 души в Кастейон по време на кампанията за цитросите

3 октомври 2013

Кампанията по събиране на цитросите ще започне съвсем скоро, а провинция Кастейон е едно от основните места в Испания, където има големи плантации с плодовете. Набирането на берачи също е в началото, като според предварителните разчети ще бъдат необходими повече от 24 000 души (колкото и миналата година). Така Кастейон отново ще стане предпочитаното място за сезонна заетост през есента.

[ Още ]

Работа в Холандия

19 септември 2013

Редица холандски фирми търсят работници чрез Европейската мрежа за заетост EURES. До 1 ноември са валидни офертите за кофражисти, зидари, монтажисти на стени и тавани. Заплатите са между 1500 и 2200 евро, а изискването е кандидатите да знаят добре немски и английски. Договорите са временни – за 12 месеца. До 19 ноември са валидни офертите за машинен инженер/техник, за оператор на струг...

[ Още ]

Съвети за хората над 45 години, търсещи работа

8 август 2013

Реалност е, че хората над 45 г., които са на паро, заемат доста голяма част от общия брой безработни (заедно с младежите и имигрантите). Обаче, бъдете сигурни, че дори и на тази възраст, вашият богат опит може да играе решаваща роля, ако решите да променяте CV-то си според офертите за работа. Експерти по човешки ресурси съветват да не криете реалната си възраст и да бъдете горди от този факт.

[ Още ]