Нова дума

Отворен трудов пазар в Европа за българи и румънци

9 януари 2014

Гражданите на България и Румъния получиха правото да работят без ограничения във всички държави от Европейския съюз. Решението влезе в сила точно седем години след присъединяването им към ЕС.

Временните ограничения, въведени от девет страни-членки на ЕС за България и Румъния, за да се предотврати масова имиграция, отпаднаха в първия ден на 2014 г. – в Австрия, Белгия, Франция, Великобритания, Германия, Люксембург, Малта, Холандия и Испания (където ограничения имаше само за румънците).

Някои държави в съюза, включително Великобритания, все още се опасяват от рязък наплив на имигранти от тези две страни. Масовата имиграция на българи и румънци обаче е малко вероятна, пише вестник Independent.

Над три милиона българи и румънци вече са напуснали родината си и са се установили в части на Европа, където намират по-добри перспективи за работа. И те няма да дойдат във Великобритания.

Българите и румънците отдавна имат неограничен достъп до трудовия пазар на 19 европейски държави. Това прави малко вероятно масовата имиграция, последвала полското приемане през 2004 година да се повтори.

Румънци и българи получиха в сряда правото да работят във всяка от 28-те страни-членки на ЕС, предаде Deutsche Welle. В Германия се очаква да пристигнат около 180 000 имигранти, според последните данни. Все пак промяната предизвика и някои опасения, че т. нар. „социални имигранти” ще търсят достъп до социалните грижи в по-богатите държави.

Британски компании вече търсят румънци да работят за тях като главни готвачи, болногледачи, акушерки и дори стриптийзьорки, след като ограниченията за британския трудов пазар отпаднаха, пише вестник Daily Mail. Британските работодатели рекламират близо 5000 работни места в румънски сайт за заетост, който твърди, че е помогнал на 160 000 румънци да си намерят работа в Западна Европа.

 

Пълният текст е публикуван в брой 496 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: