Нова дума

Предложения за приятно прекарване на отпуската

Предложения за приятно прекарване на отпуската

6 август 2014

Испания предлага много възможности за нови преживявания през почивните дни – по-дълговременни или по-кратки ваканции за всяка възраст. Рекорд на сини флагове по плажовете Това е една от страните с най-много сини флагове за качество и сигурност, лидер в северното полукълбо – 573 плажа и 108 спортни пристанища. На практика един от всеки шест испански плажа има син флаг и един от всеки шест сини флага в света е в Испания.

[ Още ]

Саламанка: Университетът и много още

Саламанка: Университетът и много още

11 май 2012

Така и не успях да отида в Саламанка - само на 215 км от Мадрид - в „нормално” време; попадах там или през зимата (е, тогава не бяха измерени рекордни температури от минус 20 градуса, но и при минус 10 студът прониква до костите)...

[ Още ]

Сърцето на Биская

Сърцето на Биская

5 април 2012

За първи път посетих Билбао (Билбо на еускера) през февруари 1984 г. – имаше автономни избори. Познат от Мадрид се беше обадил на майка си, че ще я потърся. Тя живееше при дъщеря си. Каза ми по телефона да отида у тях към един часа. Предположих, че ме кани за обяд. Лесно намерих къщата в старата част на града. Посрещна ме ниска и слаба жена с побелели коси...

[ Още ]

Деформираният “триъгълник на Дали”

Деформираният “триъгълник на Дали”

16 март 2012

“Как, още не си посетил “триъгълника на Дали”? С тези думи ме упрекна моят първи “гид” из дебрите на испанския живот в средата на 80-те години. Аржентинецът беше дългогодишен кореспондент в Мадрид с подчертан афинитет към културата (по-късно написа няколко книги).

[ Още ]

Тайната на Parque del Oeste в Мадрид

Тайната на Parque del Oeste в Мадрид

1 март 2012

Неотдавна българин се похвали, че често отива в парка “Монклоа”. Веднага схванах грешката му, но следвайки една мисъл на Дънов (“Човек не може и не трябва да бъде нито абсолютно добър, нито абсолютно зъл”), все пак реших да проверя и не направих забележка на сънародника... В Мадрид има площад “Монклоа”, фар “Монклоа” - до Триумфалната арка, транспортен възел и няколко бара се наричат така, самата правителствената резиденция носи името на бившето имение на благородник с тази фамилия (днес в Испания са регистрирани 35 души с фамилно име Монклоа). Но нито един от тринадесетте големи столични паркове и градини не се казва така.

[ Още ]