Нова дума

Предложения за приятно прекарване на отпуската

Предложения за приятно прекарване на отпуската

6 август 2014

Испания предлага много възможности за нови преживявания през почивните дни – по-дълговременни или по-кратки ваканции за всяка възраст.

Рекорд на сини флагове по плажовете

Това е една от страните с най-много сини флагове за качество и сигурност, лидер в северното полукълбо – 573 плажа и 108 спортни пристанища. На практика един от всеки шест испански плажа има син флаг и един от всеки шест сини флага в света е в Испания. Прозрачни води, идилични заливи, скалисти брегове, дълги пясъчни ивици, слънце. Идеална дестинация за любителите на водата. Интересен е фактът, че част от сините флагове са дадени на вътрешните водни пространства.

Галисия е водещ регион по брой на сини флагове (142). Може да се изберат – или съчетаят – прелестите на Sanxenxo с Parque Nacional de las Islas Atlánticas, където е плажът на Rodas (посочен от британския вестник “Гардиан” като най-добрият в света). Разбира се, не са за подценяване Астурияс със селища като Llanes и Страната на баските с незабравимото Getxo.

Който предпочита Средиземноморието, би следвало поне веднъж да пробва плажовете на Каталуния – плажа на самия град Барселона или L´Ametlla de Mar в провинция Тарагона. Не е за пропускане и Валенсианска област, където плажовете на Cullera (провинция Валенсия) и Orihuela (Аликанте) също имат сини флагове. В Мурсия премирани са плажовете на Картахена. В Андалусия, с безкрайните си плажни ивици, ви чакат сините флагове в Roquetas (Алмерия), Marbella (Малага) или Rota (Кадис). Да не говорим за Балеарските и Канарските острови. Впрочем може да се опита и сладководният вътрешния плаж със син флаг на Costa Dulce de Orellana (в Orellana la Vieja, Екстремадура), например.

Накратко: 8000 километра испански брегове ви очакват.

Испания под лунна светлина

Осветените през нощта сгради, паметници, паркове придават на страната магически вид. Лятото е отличен сезон за разходка в леката прохлада и привлекателността на десетки туристически обекти и привлекателни малки барове и ресторанти. Специалното осветление на емблематични постройки и цели зони в Сантяго де Компостела, Толедо, Валенсия, Авила, Палма де Майорка, Барселона, Кордоба, Гранада, Сарагоса, Сеговия, Мадрид… предлага незабравими картини. Струва си подобно преживяване.

Водни увеселителни паркове

Слънце, вода, развлечения за цялото семейство. Това е предложението на водните увеселителни паркове. Водни пързалки, водопади, “зиг-заг”, големи тръби, пълни с изненади, водна “руска планина”, трамплини и десетки други съоръжения, построени за отличното целодневно забавление на деца и възрастни.

Waterworld в Lloret de Mar; най-големият басейн в Европа с изкуствени вълни на Aqua Brava в Roses; един от най-добрите в света морски паркове Aqualand в Costa Adeje (Тенерифе), тематичният “средновековен” Segóbriga Park в Segorbe или Caribe Aquatic Park в PortAventura (Salou) са част от тази атрактивна оферта. Водни паркове има в цялата страна: по андалуското крайбрежие, на Балеарските и Канарските острови, в Мадрид, Севиля, Кордоба, Хаен…Повечето предлагат и отдих след водата – мини голф, шоу с екзотични животни, картинг, плажен волейбол, зелени площи, магазини, ресторанти и – естествено – спасители и медицински пунктове. Цените са приемливи. Има и специални намаления за семейства.

Фаровете на Галисия: пазачите на края на света

Гледат морската шир от върховете на хълмове и планини. От векове са наименувани “фаровете от края на света”. Красиви постройки, които “пазят” брега и служат за ориентири на моряците. Чрез тяхната светлина в нощите на Атлантическия океан могат да се добавят нови впечатления от т.нар. “Зелена Испания”. Брегът на Галисия е насечен, пълен с планински носове и малки острови. Пътуването из тази земя е потопяване в природата. А спасителните фарове биха могли да бъдат опорните точни на пътешествието. Повечето хора се задоволяват само с най-известния – Torre de Hércules в град А Коруня, наричан “Балконът на Атлантика”. Фарът е от II век. Той е най-старият функциониращ фар в света. Според легендата бил издигнат от Херкулес, който погребал под него един гигант. Влиза се в кулата на 60 метра височина. Преживяването с мирис на сол и морски бриз е вълнуващо. Но не е само той.

Пътуването може да започне от южната част на автономната област – Понтеведра. Там, в красивия район на Baiona, е разположеният на 85 метра над морското равнище правоъгълен фар на Cabo Silleiro, чийто прожектор се вижда от 64 километра. В подножието му има развалини от артилерийско укрепление. В погледа се реят Португалия и островите Cíes. Следва провинция А Коруня, чиито фарове, издигнати върху митични носове, са най-западните в Европа. На юг, в Ribeira, е скромният фар на Cabo Corrubedo. Който е бил там, вероятно се е влюбил в панорамната картина на устието Arousa. Следвайки на север по крайбрежния път изникват величествените стени и фарът Queixal, издигнат на Monte Louro. Гледката от подножието на планината е фантастична (в близост са и хубавите плажове на Ancoradoiro и Lariño).

Следващото спиране би могло да бъде пред безбрежността на океана в Carnota с цилиндричната кула на фара, издигнат на Punta Insua. В тази зона е и най-дългият плаж на Галисия – над 6 километра. По-нататък е един от най-специалните енклави в света с фара Cabo Fisterra (“край на света”) – най-западната точка на европейския континент. Тя е открита от римляните, които са вярвали, че именно там слънцето всяка вечер гаснело, а отвъд обитавали чудовища. В тази земя на легенди всичко е специално, тъй като в района завърша Пътят на Сантяго и поклонниците изгарят дрехите се, за да се пречистят. Трябва да се види скалата Centulo (“демон”), под която са претърпели корабокрушения стотици кораби. До нея има атрактивен хотел – O Semáforo. Ако се продължи на север – до Muxía и фара на Cabo Touriñán, – ще се насладите на силата на морските вълни и миграцията на птиците при Costa da Morte. През лятото тук се вадят едни от най-вкусните (и най-скъпите) мекотели – percebes. Преди да се стигне до град А Коруня, има още два фара – на Cabo Vilán в Camariñas и белият фар Punta Laxe в Laxe. Пътуването продължава до Oleiros и неговия фар. Оттам се завива към устията (rías) при Коруня или Ares. Така се стига до Ferrol и неговия фар на Cabo Prior – в миналото във водите отпред са минавали китове. Има чудесни плажове – в Santa Comba и Ponzos. Далеч от цивилизацията е следващото предложение: фарът на Punta Candelaria в Cedeira. Пътят не е лесен, с много спускания, но си струва заради изгледа към малките островчета. Последната спирка между А Коруня и Mañón е фарът от XIX век на Cabo Estaca de Bares. Там, където се събират Атлантическият океан и морето на Кантабрия, има наблюдателен пункт на орнитолози и водни мелници.

После се отива северната част на Галисия – Луго, където има два привлекателни фара (Punta Roncadoira при Xove и Illa Pancha до Ribadeo). Съветът е да не се губите в зоната и магическия плаж на Las Catedrales.

Освен магистрали, в Галисия има добри второстепенни пътища, минаващи сред китни поля, тучни ливади, вечно зелени влажни хълмове и излезли от приказките селца с техните наколни плевни.

Земя на авантюри: Националният парк в Ordesa и Monte Perdido

Намира се в Уеска (Huesca). Върховете с 3000 м височина, впечатляващите падини и планински проходи, бурните води на реките правят от този Национален парк идеално място за любителите на спорта и на острите преживявания. Там може да се практикува планинарство, а най-подготвените биха могли да изкачат

Monte Perdido (3355 м – третият по височина връх в Пиринеите). Казват, че гледката на контраста между сивите скали по върховете и зеленината на горите е вълнуващо преживяване. Има изненада на северния склон: ледниците са надвиснали над долината. Около парка няколко компании предлагат практикуването на екстремни спорове – рафтинг по реките Ara и Cinca, летене с планер или екскурзии с мощни джипове, водещи до уредените за наблюдение места (miradores). Има и планински хижи за няколкодневни престои.

Очарованието на рибарските селища

Отново на север. Този път сред рибарските селища на “Зелената Испания”: Cudillero, Llanes и Ribadesella в Астурияс; Laredo, Santoña и San Vicente de la Barquera в Кантабрия; Baiona, Ortigueira, Viveiro и Sanxenxo в Галисия. В тях са запазени десетки километри плажни ивици и девствена природа. През лятото времето е хубаво. Тук срещата на морето с планините предлага десетки възможности за добър и активен отдих. В селата се смесват рибарският труд с изкуствата и историята, но природата с морското синьо и горското зелено доминира над останалите усещания. Предложенията са разнообразни и за всякакви вкусове: екскурзии, морски спортове, планинарство, гастрономия, културни прояви.

Римският театър в Мерида: последното убежище на музите

Град Мерида (Mérida) е в Екстремадура. Неговият римски театър е най-добре запазеният в Европа. Там се провеждат театрални представления и рецитали. Всяка година той привлича туристи от целия свят със своята монументалност и оригиналната класическа сцена – архитектурно бижу от I век пр.Н.е. в града, който е обявен за културен паметник на човечеството. При построяването му полукръглият театър е имал 6000 амфитеатрално разположени седящи места. В центъра е внушителната сцена с мраморни колони в коринтски стил. Счита се за една от най-красивите и величествени в цялата Римска империя. Акустиката е впечатляваща. Възстановяването му започнало в първите десетилетия на XX век. От 1933 г. досега всяко лято там се провежда Фестивал на класическия театър, който дава възможност на зрителя да усети наследството на Гърция и Рим в естествено обкръжение. Фестивалът има световна слава.

Самата Мерида е построен през 25 г. пр.Н.е. като град за почивка на ветераните от два римски легиона с всички необходими удобства. Бил е столица на римската провинция Луситания, един от най-важните градове на древната Хиспания. До Римския театър, в рамките на оградената с високи стени римска колония, са разположени внушителните Амфитеатър и Цирк. Запазени са пътища, арки, форуми, жилища, красиви храмове (храмът на Диана, например), както и мостовете над реките Guadiana и Albarregas. Струва си човек да се потопи в миналото през този XXI век.

***

Бележка на редакцията: Повечето имена са оставени на испански език, за да могат читателите по-лесно да направят справки в карти, пътеводители, интернет или да ги напишат в GPS. За повече информация - www.spain.info

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: