Нова дума

Глоби за нелегални домашни помощници

6 юли 2012

Последици от неспазване на задължението за включването на домашните помощници в системата на социалното осигуряване от 1 юли 2012 г.

 

Многократно вестник „Нова дума” информира подробно за новите изисквания за осигуряването на домашните помощници от 1 юли 2012 г. Тук няма да се спирам на всички детайли от реформата.

Въпреки всичко през месец юни бях затрупана и от въпроси, свързани с евентуалните последици за работници и работодатели и със санкциите при неспазване за законовите изисквания за регистрирането и осигуряването на домашните помощници в системата на испанското социално осигуряване.

Освен очевидните ползи от подобна регистрация, са налице и няколко фактора, които не можем да пренебрегнем в чисто практически план и които биха могли да възпрат както работника, така и работодателя да извършат тази задължителна регистрация:

1. В много от случаите това означава фактически намаляване на заплатата на съответния работник с размера на социалната осигуровка;

2. За работника има и една допълнителна странична новост – той излиза „на светло” пред испанските данъчни власти и следва стриктно да следи доходите си с оглед данъчното правило, поместено в испанския Закон за данък върху доходите на физическите лица (Lеy del Impuesto sobrela Renta de las Personas Físicas), което гласи, че, имайки резиденция в Испания, сте задължени да подадете годишна данъчна декларация...

 

Целият текст на адвокат Дора Пощакова е публикуван в брой 449 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Tsvetanka 02/12/2012

    Moga li da 4eta vestnik Nova duma po internet


  2. Нова дума 04/12/2012

    Разбира се - трябва да си направите платен онлайн абонамент - вижте карето вдясно.