Нова дума

Болнични при злополука, уволнение, пенсиониране в Испания, деклариране на имоти в чужбина

26 май 2016

Адвокат София Николаева отговаря на читателски въпроси. Темите, които засяга в този брой, са болнични при злополука, уволнение, пенсиониране в Испания, деклариране на имоти в чужбина... Ако и вие имате питания, пишете ни.

[ Още ]

Законът за правата на „зависимите“ и неговите последици за българите, живеещи в Испания

Законът за правата на „зависимите“ и неговите последици за българите, живеещи в Испания

14 април 2016

Европа застарява. Испания и България не са изключение от тази тенденция. В практиката ни се появяват все повече случаи на стари и болни хора с необходимост от помощ от страна на социалните служби. Много от тях се интересуват от условията, при които и българските граждани, живеещи в Испания, могат да ползват специфични испански социални услуги, предназначени за най-уязвимата социална група – „зависимите“...

[ Още ]

Адвокат София Николаева с нови отговори на читателски въпроси

Адвокат София Николаева с нови отговори на читателски въпроси

17 март 2016

Адвокат София Николаева отговаря на читателски въпроси. Темите, които засяга в този брой, са за смяната на фамилните имена при испанска националност, прекъсване на трудов договор по време на болнични, възстановяване на паро, коя е институцията, която може да помогне за даване на степен инвалидност... Ако и вие имате питания, пишете ни.

[ Още ]

За професионалните шофьори

За професионалните шофьори

18 февруари 2016

За никого не е тайна, че сред професионалните шофьори на камиони в Испания има голям брой българи – както мъже, така и жени. Основната тема в статията на адв. София Николаева е съсредоточена върху санкциите. Най-честите наказания в този сектор са свързани с времето за управление и почивка, основно регулирани от Регламент (ЕО) № 561/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2006 г., а на територията на Испания – от Закона за сухопътен транспорт планиране и регламента (LOTT). Кои действия се считат за наказуеми и какви са санкциите?

[ Още ]

Практически съвети за начинаещи предприемачи

Практически съвети за начинаещи предприемачи

21 януари 2016

„До 35-годишна възраст, в който и да е трудов сектор, нещата са лесни – можем да намерим работа като наемни работници. Работодателите ни „ухажват“ и бъдещето е розово и прекрасно. Уви, за кратко време. Големият въпрос е: какво да правим след навършването на 40-45 години в условията на продължителна икономическа криза, когато същите тези работодатели започват масово да ни уволняват?“ Отговор на този въпрос дава адвокат Дора Пощакова в статия за "Нова дума".

[ Още ]