Нова дума

Прехвърляне на българската пенсия в Испания, помощта RAI, наследяване на търговски дялове

zoom Прехвърляне на българската пенсия в Испания, помощта RAI, наследяване на търговски дялове

22 септември 2016

Адвокат София Николаева отново отговаря на читателски въпроси от страниците на „Нова дума“. Темите, които засяга в този брой, са за прехвърляне на българската пенсия в Испания, за получаването на помощта RAI и възможността за пътуване в чужбина, за наследяване на дялове в търговско дружество и какво трябва да се предприеме. Ако и вие имате питания, пишете ни на редакционния имейл.

Въпрос 1:

Здравейте, г-жо адвокат!

Където и да се намираме – в Испания или в България, проблеми има, от тях не сме лишени. Сега проблемът ми е в България, но на този етап не мога да си отида и затова се обръщам за помощ към Вас.

Покойният ми съпруг е притежавал собственост от 2 дружествени дяла на стойност 20 лв. от капитала на едно търговско дружество, със седалище и адрес на управление на дейността в Плевен. Аз и синът ми законно унаследяваме по 1 дял от 10 лв.

Шефът на акционерното дружество е написал два документа и иска единият от тях да бъде заверен при нотариус. Съветва ме да реша този въпрос, като отидем със сина ми във Валенсия, в консулството, и го заверим там. Аз не съм искала дяла на сина си, нито шефът на дружеството да ме представлява, по-скоро му казах, че предпочитам да му ги отстъпя и да не ме търси повече.

Синът ми е с много лоша трудова злополука, смазана му е лявата ръка, аз се грижа за него и нямам време и желание да се занимавам с 2 дялови капитала от 20 лв. По-бедна от това, което съм, няма да стана, но не искам да харчим 100 евро за път до Валенсия, отделно да плащам за заверките, за да му направя подарък дяловете си.

Искам да подпишем със сина ми, че се отказваме от дяловия капитал и той да си управлява както си знае. Не желая повече да ме търси за каквото и да било.

Господинът обаче ми каза, че ако не представя заверен документ, ще имам работа с адвоката му.

Въпросът ми е: възможно ли е да ме съди и защо?

Вие, г-жо адвокат, сте  компетентна по тези въпроси и моля да ми отговорите и посъветвате как да постъпя. Много ви моля, помогнете ми!

Благодаря предварително!

Поздрави!

Снежана Дамянова,

Аликанте

Въпрос 2:

Здравейте!

Имам въпрос към адв. София Николаева. Получавам помощ RAI от 426 евро. Ако искам да отсъствам от Испания в рамките на 45 дни, спират ли помощта и ако е така, кога мога да я изискам пак?

Илко

Въпрос 3:

Здравейте!

Пиша ви по повод статията за професионалните шофьори. За глобите е ясно, обаче бих искал да разясните какво точно трябва да се плаща на един професионален шофьор на камион. Защото фирмите мамят шофьорите, плащайки им на километър.

Поздрави!

Любомир

Въпрос 4:

Уважаема адв. Николаева,

И двете ни деца завършиха висшето си образование в Мадрид, университет "Комплутенсе", и двамата останаха да работят в Мадрид, не по специалностите, които са завършили, но имат работа и се справят донякъде. От разговори с тях разбираме със съпруга ми, че по-скоро ще ни вземат при тях, да се грижат за нас, защото сме на 67 и 77 г., с трудов стаж 45 г. аз и 52 г. съпругът ми, отколкото да се върнат в България. Въпросът, който ни интересува, е: приравняват ли се българските пенсии към испанските, защото, идвайки в Испания, ние сме си направо социално слаби и трябва да разчитаме на социални помощи от испанска страна, ако имаме право на такива и на помощта на децата ни.Моля да ни разясните какви са правата ни като пенсионери, защото в скоро време действително ще се нуждаем от помощ. Благодаря Ви предварително!

Стефанка Казакова

Отговорите на адвокат София Николаева (тел. 691 466 305) са публикувани в брой 563 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: